Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulrika lever egologiskt – inte egoistiskt

Livsnjutare. Coachen Ulrika Gabriel har myntat begreppet ego-logisk och lever som hon lär.

Annons

På Internationella kvinno- dagen (tisdag) sätter Women in Red i Västerås hjärtat i fokus. Då föreläser Ulrika, som är utbildad beteendevetare och pedagog, och jobbar som coach, hälsokostråd- givare och hälsoinspiratör, om att leva ett ego-logiskt liv.

Begreppet ska inte sammanblandas med adjektivet egoistisk. Ulrika utreder begreppen.

– Egoist är ett skällsord. Jag ville ha en positiv vinjett och hittade på ego-logisk som är neutralare än egoistisk, säger Ulrika Gabriel med ett stort leende.

Ego-logiskt leverne är heller inte samma som ett individualistiskt.

– Får du inte ihop livspusslet och mår dåligt av att inte räcka till behöver du lära dig sätta dina behov före jobb, familj och vänner.

– Det handlar inte om att bygga sitt liv på att stå i centrum, men skapa ett lugn att landa i inom sig. Mår du bra blir du också en bättre förälder och partner.

En typisk kvinnofråga vill Ulrika inte förvandla ego-logismen till trots att hon föreläser på kvinnodagen.

– Jag vill inte sätta mans- och kvinnoperspektiv på det hela. Men visst pratar fler kvinnor om hur pulsen stiger när de kommer hem från jobbet.

I arbetet träffar Ulrika många utbrända. Paradoxalt nog blir de allt fler trots att vi översvämmas av hjälpmedel som telefoner, datorer och snabba transport- medel för att spara tid.

– Alla dessa möjligheter och det lyxliv vi lever. Alla prylar som förenklar till- varon och ändå har vi aldrig mått så psykiskt dåligt som nu.

– Människor försöker stilla en inre oro genom att köpa kläder och inreda lägen- heten för tionde gången. Dags att trycka på paus- knappen, utropar Ulrika.

Med hjälp av bland annat andningsteknik lyckas Ulrika leva som hon lär.

– Jag har lärt mig njuta av de små stunderna och det är många på en dag. De första klunkarna i första koppen morgon kaffe, dansa loss i vardagsrummet eller bara stanna upp och fånga fågelkvittret när jag cyklar.

Men visst krävs en hel del planering.

– Jag bokar stunder i almanackan för att läsa en bok, promenera eller bara vara. Söndagen som naturlig vilodag har gått förlorad och vi förväntas ständigt vara tillgängliga på sociala medier och så vidare. Så jag ser till att vika en halvtimme här, en semesterdag där.

Med åren och ett KBT-inspirerat beteende har Ulrika lärt sig att känna efter hur hon egentligen mår. När hon för sex år sedan upptäckte att hon var allergisk mot vetemjöl ändrade hon ätbeteende och vidareutbildade sig till hälsocoach.

– Det är en lömsk allergi jag har. Den smög sig sakta på, tills jag blev jätte- dålig med ont i leder och försvagat immunförsvar. Jag var så trött, och det gick aldrig över. Jag ville och har förändrat det.

Trots alla skratt och glada tillrop är hon inte oförtrutet glad och positiv.

– Livet är inte alltid på topp. Men jag hittar lättare tillbaka efter en dipp numera.

– Det är dessutom bra att också må dåligt, ska påpekas.

Hur menar du då?

– Det finns en anledning till människans negativa-positiva känslor. Vi behöver vara arga, ledsna och besvikna. Det är pysventiler som fyller en funktion.

– Känner man inte och processar negativa känslor drabbas man till sist av panikångest, också allt vanligare.

Lösningen på problemet heter självreflektion.

– Något vi lite till mans inte är så duktiga på. Vi ska alltid vara lagom. Inte för ledsen och inte för glada, bara lagom.

Ulrika, som verkar ha extra lätt för skratt och ser nästan oförskämt glad ut mestadelen av vårt samtal, beskriver sig som en stabil känslomänniska.

– Jag menar att jag är mitt emellan. Känslomänniska och samtidigt ganska balanserad, säger hon och ler så där stort och gott igen.

Men hon har haft både med och motgångar. För något år sedan blev hon stalkad på grund av sina bloggar.

– Först blev jag rädd. Jag kände inte till personens gränser, om han fanns nära eller på andra sidan jorden. Men vi var flera drabbade och pratade mycket med varandra så rädslan försvann efter ett tag. Särskilt när hoten inte eskalerade.

Fortfarande får hon obehagliga bloggkommentarer. Inget hon inte kan hantera.

– Folk har åsikter om att man är för smal, för ful, för gammal, men det får de tycka.

Börjar dagen med mindful cooking

Namn: Ulla Gabriel.

Bor: Lillåudden.

Familj: Man, tre barn.

Jobbar: Som coach, hälsokost- och andningsinstruktör.

Är: Utbildad barn-och ungdomspsykolog och beteendevetare samt KBT-inspirerad coach.

Uppvuxen: På Bäckby.

Fritidsintressen: Motion, kost, hälsa, vänner, familj.

Om uppfostran: Det behöver inte alltid handla om millimeterrättvisa. Har försökt lära barnen att alla inte behöver få en present samtidigt. Ibland behöver någon mer, då får någon annan stå tillbaks. Det brukar jämna ut sig ändå.

Om feminism: Jag är humanist. Men självklart så ska alla ha samma rättigheter och skyldigheter.

Börjar dagen: Mindful cooking. Äter det jag är sugen på: I dag ett kokt ägg, smoothie och dagens första kaffe.

Så uppmärksammas kvinnodagen i Västerås,

8 mars, ett urval

Women in Red

Program på Elite Stadshotellet klockan 18 till 21.

Överläkare Ingemar Lönnberg föreläser om hjärtsjukvård. Lilian Svensson Åhman föreläser om stilanalys.Ulrika Gabriel föreläser om ego-logisk livsstil.

Anna-Lena Bergelin ståuppar.

Film med FI och VP

Feministiskt initiativ Västerås och Sala bjuder tillsammans med Vänsterpartiet på film och 8 mars-manifest på Elektra Folkets Bio i Culturen. Kvällen börjar klockan 18.

Kvinna till kvinna visar sin film ”Six Days” som handlar om kvinnorättsaktivister: Efter filmen bjuds publiken in för diskussioner. Visartisten Tina Wilhelmsson uppträder.

Västerås konstmuseum

Tisdagslunch om Häxans växter, konstnären och pionjären Anna Nordlander presenteras.

Annons
Annons
Annons