Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Man som misstänktes ha hotat sin dotter frikänns

Ord står mot ord och utredningen brister. Därför frikänns den man som tidigare misstänktes ha hotat och misshandlat sin dotter. Han erkänner att han har använt hårda ord mot henne men menar att det är kutym i hans familj och kultur.

I november åtalades en man från Hallstahammar, misstänkt för misshandel och flera fall av olaga hot som ska ha skett mellan mars och maj 2016.

Brotten hade enligt åklagaren varit riktade mot mannens dotter i en hederskontext.

Läs också: Hotade kasta ut sin dotter från balkongen

Han ska bland annat ha skickat ett sms med innebörden att hon ska gömma sig och känna skam. Mannen har hävdat att texten inte var till för att hota dottern. Det var ett språkbruk som var gängse i familjen.

I dag, onsdag, frikändes mannen från båda åtalspunkterna. Västmanlands tingsrätt anser att det ur straffrättslig mening inte är klarlagt att han hotat dottern.

I förhör har mannen sagt att det är vanligt att uttala sig så i hans kultur. Till exempel kan en mor säga till ett barn som ligger kvar i sin säng: ”Om du inte går upp nu och går till skolan så dödar jag dig”.

Det påståendet vinner stöd hos andra familjemedlemmar.

Inte heller den påstådda misshandeln har gått att styrka. Mannen har erkänt att han sagt något liknande "även om din make slängde sig från balkongen och du hoppade efter, så skulle jag inte bry mig", men nekat att han använt våld.

Dottern har i polisförhör sagt att han hotade henne. Inför tingsrätten har hon dock ändrat sig och sagt att hon inte minns vad hennes pappa sade. Tingsrätten anser att det som antecknats från tidigare förhör inte ges något högt bevisvärde.

I polisförhör har dottern berättat att hennes pappa slog henne i ansiktet och sparkade henne på benet så att hon fick ett blåmärke. Hon visade blåmärket för en bekant som har förhörts som vittne. Enligt vittnet fanns det även ett stort sår ovanför knäet som hon sade att hon fått efter att hennes pappa slagit henne med ett järnrör. Inför tingsrätten har dottern dock tagit tillbaka påståendet om att fadern sparkat henne – och endast påstått att han slog henne med öppen hand i ansiktet. Tingsrätten anser att ord står mot ord och att utredningen brister. Därför ogillas åtalet.

Annons
Annons
Annons