Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När frukost och lunch blir till brunch

Äntligen har Västerås hakat på brunchtrenden! Nu har flera restauranger börjat servera frukost-lunchbuffé, det är välbesökt och med skön stämning. Men hur bra är de olika ställena? VLT:s Brunchkoll har testat.

Annons

Bianchi Café & Cycles

Bianchi Café Cycles

Adress: Slottsgatan 27 (VLT-huset).

Brunchtider: Söndagar klockan 11.30 till 15.

Pris: 129 kronor.

Betyg: 3 av 5

Bianchi kallar sin söndagsbuffé för brunch men Brunchkollen vill hellre kalla det för en lunchbuffé. Det finns visserligen ugnsbakat ägg, salami och bröd men annars är det inte så mycket till frukosträtter. Men mat finns det massor av: olika sorters sallad och grönsaker, en härlig mozzarella, parmaskinka, oliver, lax, kyckling, färsbiffar, lasagne, potatis, med mera.

Nästan allt smakar bra, men det är inget som sticker ut extra. Ett par av salladerna är något översaltade medan auberginesalladen är torr och smaklös.

Vid ett par av tillfällena vi kommer hit finns ingen efterrätt (mer än några trötta mandariner) medan det vid de senaste tillfällena däremot serverades en morotskaka och vattenmelonskivor som avslutning på buffén.

Varken dryck eller kaffe ingår i priset.

Bianchi är luftigt med ganska trevlig atmosfär, personalen är serviceinriktad. Söndagarna är populära men Brunchkollen har fått plats vid flera tillfällen utan att boka bord innan.

Bäst: Prisvärt.

Sämst: Bianchi har helt missat breakfasten i brunch.

***

Säsong

Adress: Slakterigatan 10 (Saluhallen).

Brunchtider: Lördagar klockan 11 till 16. En sittning klockan 11 och en 13:30.

Pris: 195 kronor.

Betyg: 5 av 5

För att vara på den säkra sidan ska man boka bord innan man dyker upp för en brunch i saluhallens restaurang Säsong. Atmosfären är livfull och mysig på samma gång, med rustik inredning, en härlig doft från brasan och saluhallsshoppare som nyfiket kikar på ens tallrik när de strosar förbi borden.

Servicen är väldigt trevlig och intresserad, här frågar man kunderna vad de tycker medan de äter och delar med sig av hur kockarna gjort favoriträtterna.

Brunchen består av ett buffébord med bröd och kalla rätter, ett bord med efterrätter, och där emellan beställer man en varmrätt från det öppna köket.

De kalla rätterna visar verkligen kökets höga ambitioner och kreativitet. Säsong har valt att göra det lite mer avancerat än att ställa fram ett par skålar med skaldjur för gästerna att brunchfrossa i. I stället får vi till exempel bondomeletts-terrin, kalkon med kaffesmak, inkokt lax med fänkål, vichyssoise (kall soppa med bland annat grädde, lök och potatis), pumpa-pannacotta, fänkåls-slaw, citronkyckling och potatiscréme med forellrom. En fröjd att äta – både spännande och gott.

När det är dags för varmrätt får man välja mellan croque madam, ägg Benedict, amerikanska pannkakor med choklad serverat med bacon eller lax med ägg. Det pocherade ägget till Benedicten är utsökt och serverat med en härligt krämig hollandaise. Pannkakorna är bra, laxen riktigt smarrig men favoriten är croque madam med saftig skinka och minutiöst perfekt stekt ägg på frasigt bröd.

Efterrättsbordet är en lycka för sötsugna. Små glas med tjusiga desserter som äppelkompott med vanilj, vitchoklad med pepparkaka, svartvinbärspannacotta, mjölkchokladmousse med kola och mandel, cup cakes, med mera. Mums!

I priset ingår kaffe och mineralvatten. Apelsinjuice eller äppelmust kostar mellan 30 och 45 kronor extra.

Bäst: Kockarnas kärlek till mat går inte att missa.

Sämst: Vi saknar frukt i någon form.

***

Ikea

Adress: Domkraftsgatan 2 (Erikslunds shoppingcenter).

Brunchtider: Varje dag mellan klockan 9 och 11.

Pris: 59 kronor (39 kronor om du har Familykort)

Betyg: 2 av 5

Ikea har brunch varje dag och det är verkligen billigt.

Personalen är snabb och trevlig och det finns gott om platser.

Brunchen här är mer av en sen frukost snarare än brunch. Det finns både kokt ägg och en helt okej ugnsbakad äggröra. Knäckebröd och gott mjukt bröd – en mörk och en ljus variant.

Som pålägg erbjuds bland annat kalkon, skinka, parma, saltgurka, pastej, lite grönsaker, ekologiskt smör, marmelad, nötkräm och färdigskivad ost. Dessutom

erbjuds fil med olika tillbehör, köttbullar, sill, och torr och överstekt bacon.

En koncentrerad apelsinjuice och kaffe eller te ingår. Vill man ha något sött efter finns det pannkakor och sylt. Annars får man för bara några slantar extra en kanelbulle, chokladmousse eller pajbit.

Bäst: Man behöver inte vänta till helgen för att gå ut och käka brunch.

Sämst: Baconen är nästan svart.

***

Kajplats 9

Adress: Sjötullsgatan 2 (Tullhuset).

Brunchtider: Söndagar 11.30 till 16. En sittning klockan 11.30 och en 14.

Pris: 250 kronor.

Betyg: 5 av 5

Kostar brunchen 250 kronor (varken dryck eller kaffe ingår) så ska man vara bra, riktigt bra.

Kajplats 9 levererar – väldigt gott och det finns mycket att välja på.

En buffé av kalla rätter som gubbröra, carpaccio, sill, rökt lax och sikrom som serveras med ett gäng goda brödsorter. Dessutom finns mängder av skaldjur att frossa i: krabbklor, marinerade musslor, ostron och färska räkor. Lyxigt!

Bland varmrätterna finns allt från köttbullar, äggröra, en krämig fiskgryta, söndagsstek och klyftpotatis. Snyggt, gott och riktigt mättande.

På efterrättsbordet kan man grädda sig en våffla och äta med vispgrädde och hjortronsylt, här finns också lite frukt och några riktigt goda ostar, Morbieren är super! Bland desserterna är mini-crème brûléen riktigt god, men både äppelpajen och browniesbitarna är lite torra – men å andra sidan finns en ljuvlig vaniljsås att dränka dem i.

Brunchen är trevligt uppdukat men i själva matsalen blir det lite trångt med gäster som går fram och tillbaka för att hämta mat och många tallrikar på små bord.

Servicen gör att femman

i betyg är väldigt knapp. Den håller tyvärr inte alls samma klass som maten. Personalen är visserligen duktiga på att snabbt plocka undan på borden men leendena lyser med sin frånvaro och ingen av gångerna då Brunchkollen var här får vi någon presentation av hur brunchserveringer går till eller någon som frågar om vi vill ha något mer att dricka.

Bäst: Himmelriket för

skaldjursälskare.

Sämst: Trångt är mysigt när man blir serverad vid bordet. Men när man äter buffé och måste resa sig upp och hämta mat flera gånger är trångt lika med jobbigt. Vid vissa bord snuddar man nästan med rumpan vid

grannens tallrik när man ska resa sig upp.

***

Hotel Plaza, Lobbybaren

Adress: Kopparbergsvägen 10 (Skrapan).

Brunchider: Lördagar klockan 12 till 16. Söndagar klockan 12 till 15.

Pris: 185 kronor.

Betyg: 4 av 5

Hotellbrunchen, som serveras både lördagar och söndagar, är populär men eftersom det är stort och finns många platser går det att bara slinka in utan att ha bokat bord – stort plus för det, eftersom de spontana bruncherna är de bästa bruncherna!

Det är ljust och luftigt, modernt inrett och med en trevlig, sällskaplig atmosfär. Dj:n på lördagarna är något överflödig men det är trevligt med bakgrundsmusik när man vill komma i stämning inför kvällen.

Servicen är trevlig och snabb.

På buffébordet serveras allt från gubbröra, korv, ägghalvor med räkor, grönsaksstavar med tzatsiki och mozzarellasallad. Brunchen här är mer frukost än lunch med flera olika sorters smarrigt färskt bröd, mängder av pålägg i form av ostar, skinka, marmelad och pastej. Dessutom finns det riktigt goda amerikanska pannkakor med vispgrädde och en alldaglig jordgubbssylt. Föredrar man våfflor finns det smet att själv grädda i våffeljärn.

Bland de lite matigare alternativen sticker förstås ostronen ut, men de serveras bara på lördagsbrunchen. Viltköttbullarna är suveränt goda och saftiga.

Äggröran är lite torr men baconen perfekt stekt.

Det finns mycket av både grönsaker och frukt. Och efterrättsbordet erbjuder både småkakor, choklad- och jordgubbsmousse och en citronkräm.

Brunchen på Plaza får en riktigt stark fyra i betyg, det är prisvärt och allt ingår

i priset. Inget tjafs om extra betalning för att man råkar vilja ha en latte i stället för bryggkaffe och det finns både apelsinjuice och äppelmust att dricka till maten.

Bäst: På lördagarna serveras det ostron!

Sämst: På söndagar serveras inga ostron.

Säsong

Ikea

Kajplats 9

Hotel Plaza, Lobbybaren

Annons
Annons
Annons