Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Hagbys fågel lyfter

Hagby Gårds Fågel AB blev nyligen länets mest snabbväxande mindre företag. Och expansionen med nya lokaler och snart eget äggkläckeri bekostas med hopslitna pengar.

Nära kunden. Det vill Jenny Lundgren, ägare av Hagby gård och fågel. vara och har därför också butiksförsäljning. Foto: Tony Berglund

– Det är blod, svett och tårar, säger ägarinnan och vd:n Jenny Lundgren.

Lokalerna på Slakterigatan har utvidgats med 270 kvadratmeter för att förutom slakeri rymma en butik, ett ordentligt kontorsrum för henne och fikarum för de numera fem anställda.

Det har varit en tuff resa som började när barnledigheten tog slut 2001. Hon och sambon hade köpt en liten gård och flyttat från Stockholm där hon arbetat som kallskänka och kock.

Jenny Lundgren ville utnyttja de möjligheter gården gav. Så hon började med att föda upp ”blyfria” fasaner. Men det sköts så mycket fasan som levererades till priser långt under de hon kunde hålla.

Då satsade hon i stället på kycklingar, kalkoner, gäss och ankor. Slakten skulle ske på ett andelsslakteri närheten, men ägaren hoppade av.

En annons om en begagnad slakteriutrustning och en liten lokal på Slakterigatan i Västerås blev räddningen.

En etisk djurhållning, kött med högsta kvalité och charkprodukter utan tillsatser, har varit ledstjärnan från start och gjort köttet så efterfågat att det i dag inte räcker till och inte har behövt marknadsföras.

Många produkter. I korgen finns det ett litet axplock av Hagbys produkter. Foto: Tony Persson

Börjar med äggen. Jenny Lundgrens nästa stora satsning blir ett äggkläcker för kycklingar. Foto: Tony Persson

Annons
Annons
Annons