Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beskattning viktigt för att nå miljömålen

Vi håller med om att flyget ska bära en större del av sina klimatkostnader.

Annons

Replik på Tommy Letzén och Bertil Moldén (VLT, 20 juli):

I en debattartikel i VLT den 20 juli uttrycker företrädare för Motorbranschens Riksförbund och Bil Sweden missnöje med regeringens klimatpolitik och särskilt de skattehöjningar som föreslås på bensin och diesel. I stället menar de att skatten borde höjas på kött, flyg och nybyggnation.

Miljöpartiet kommer att fortsätta göra det vi kan för att minska utsläppen av växthusgaser och skapa ett fossilfritt samhälle. Vi håller med om att flyget ska bära en större del av sina klimatkostnader, och regeringen ska se över frågan om att införa en flygskatt.

Artikeln målar upp en bild av att landets bilister subventionerar kollektivtrafiken i Stockholm. Det är direkt felaktigt. Det är invånarna i Stockholms län som via sin kommun- och landstingsskatt betalar för den del som inte betalas via avgifter. För Miljöpartiet är kollektivtrafiken en viktig del i att skapa ett mer hållbart samhälle.

Genom att hänvisa till en rapport från VTI menar skribenterna att bilanvändningen är överbeskattad. Men grundproblemet är att övergången till en fossilfri fordonsflotta går för långsamt. Forskarna är eniga om att det är oerhört viktigt att begränsa utsläppen av växthusgaser och att det är bråttom.

Självklart vill vi minska utsläppen av växthusgaser från andra delar av samhället än biltrafiken. Det är också viktigt att bygga infrastruktur som kan snabba på förändringen och att stötta andra länder i arbetet med att minska utsläppen. Därför är vi glada att regeringen satsar på lokala klimatinvesteringar och stöd till klimatarbetet i utvecklingsländer.

Ökad skatt på drivmedel innebär att de som kör mycket bil med hög förbrukning får betala mer än de som kör bil med låg förbrukning, kör mindre överlag eller inte kör alls.

Men att plocka ut en enskild skatt och utifrån den säga att regeringens politik är dålig för vissa familjer ger en skev bild. Regeringen för en aktiv fördelningspolitik och de som får störst ökning av sin disponibla inkomst är kvinnor, ensamstående och personer med låga inkomster. Det är vi stolta över.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons