Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnkraften får ersättas med gas

Den 7 augusti skrev Olof Karlsson (C) att kärnkraften lätt kan ersättas med bland annat vindkraft. Den allvarligaste bristen i Karlssons argumentering är att han inte tar effektproblematiken på allvar.

Annons

Han gör som många andra energidebattörer (som förespråkar mer vindkraft och mindre kärnkraft), nämligen att endast addera energiproduktionen från de olika energislagen under ett år.

Att ersätta kärnkraften enbart med vindkraft är praktiskt uteslutet om vi vill ha ett stabilt el- system utan åter- kommande avbrott. För effektbalansens från ett vindkraftverk som producerar 1 TWh el årligen behövs det 630 st vindkraftverk av storleksordningen 3 MW, inte 111 stycken som Karlsson skriver.

När svensk kärnkraft producerar 65 TWh el per år skulle det teoretiskt kunna ersättas med 40 950 st vindkraftverk.

Rapporter från Svenska Kraftnät, Svenskt Näringsliv, Jörgen Hägglund tidigare statssekreterare för Maud Olofsson (C) (nu landshövding i Jämtland) samt från närings- departementet har alla framhållit betydelsen av Sveriges fortsatta behov av en stabil elbaskraft och även en framtida ökning av elanvändningen. Detta innebär att också effekt-behovet måste garanteras.

Rapporterna tar upp frågan om konsekvenserna av en utfasning av kärnkraften som tekniskt, ekonomiskt och tidsmässigt måste ersättas med gas och då främst fossilgas (naturgas).

Partiell eller hel utfasning av kärnkraften leder till att det uppstår en effektbrist på 3000 till 5000 MW som behöver ersättas med gaskraft. Som Svenska Kraftnät redovisat kommer det att uppstå brister i systemet redan när de äldsta reaktorerna fasas ut år 2025, eller tidigare om sådana politiska beslut fattas.

Svenska Kraftnäts rapporter visar också att kraftig utbyggnad av vindkraft och effektiviseringar inte räcker till för att lösa effektunderskottet.

Vad som inte nämns i rapporterna är att en så stor användning av naturgas ger en ökning av de svenska fossila koldioxidutsläppen från dagens med hela 20 till 30 procent!

Det är naivt att tro att Sveriges elsystem med dagens teknologi skall kunna uppnå 100 procent förnybart utan att det ska gå ut över elsystem- stabiliteten och utan att förorsaka stora kostnader för den elintensiva industrin och för vanliga elkonsumenter.

Ingenting om detta framgår av Karlssons debatt artikel.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons