Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Legalisering av droger skulle rädda liv

Annons

Den senaste tiden har flera ungdomar fått åka akut till sjukhus efter överdos med drogen spice.

Att folk använder spice beror på att marijuana är olagligt. Spice är ett samlingsbegrepp för syntetiska droger som är designade att påminna om marijuana.

När en viss variant uppmärksammats av myndigheterna och narkotikaklassats släpper försäljarna denna och går vidare till nästa.

På så sätt kommer de runt lagstiftarnas narkotikaklassning.

Problemet är att spice har visat sig vara förenat med livsfara och flera ungdomar har på kort tid överdoserat drogen. Hade innehav av marijuana, en beprövad drog i tusentals år, varit avkriminaliserat hade svenska ungdomar inte gått över till att använda det farliga spice.

Problemen med spice visar att dagens narkotikapolitik har havererat. Med en dåres envishet håller de styrande politikerna fast vid repressionslinjen.

Det är dags att stanna upp och ifrågasätta den förda drogpolitiken. Hårda straff gör inte människor drogfria utan försvårar snarare möjligheterna för missbrukare att söka hjälp.

Med straff i stället för vård avskärmas miss-brukarna från det övriga samhället, de stöts ut. Människans möjlighet att hamna i ett nytt socialt umgänge med fasta rutiner blir avsevärt svårare med den pågående politiken.

Beslutsfattarna har satt sig själva på höga hästar och predikar i dag moraliska trossatser helt utan verklighetsförankring. Den dogmatiska nolltoleranspolitiken är inte faktabaserad, den består av reflexmässigt tyckande som leder till en återvändsgränd.

Människor har i alla tider använt sig av olika former av berusningsmedel.

I länder som Holland och Portugal har de skade-minimeringsprincipen som ledstjärna. Principen handlar om en pragmatisk syn på missbruk.

Siffrorna talar sitt tydliga språk. I Sverige dör betydligt fler av överdoser och dåligt knark än i de länder som arbetar skademinimerande.

Med en narkotikapolitik baserad på denna princip räddas liv.

Vi unga pirater vill bekämpa missbruk, inte missbrukare. Därför anser vi att droger i små mängder måste avkriminaliseras, utan att drogerna i sig för den skull legaliseras.

Missbrukare ska erbjudas stöd och vård för att komma ifrån sitt missbruk. Om människor använder väldokumenterade droger, med kända bieffekter, slipper de riskera livet när de testar okända syntetiska droger som spice.

Med en avkriminalisering skulle ingen användare få för sig att byta till de farligare och osäkrare alternativen från de beprövade naturliga drogerna. Livsfarliga alternativ, som spice, kommer försvinna från marknaden.

När vi avkriminaliserar marijuana så minskar efterfrågan på spice. När efterfrågan sjunker, då minskar även utbudet av drogen.

När utbudet minskar blir det svårare för ungdomar att få tag på drogen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons
Annons
Annons