Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Partipolitik hör inte till kyrkan

Annons

POSK betonar att partipolitik hör till stat och kommun, medan engagerade medlemmar hör till kyrkan.

De gamla politiska partierna har stort inflytande i Svenska kyrkan i Västerås. Trots att kyrkan skildes från staten 2000 och nu är en fri kyrka, vill de sekulariserade politiska partierna inte släppa taget om Svenska kyrkan utan vill fortsatt behålla makten över kyrkan.Förespråkare för partipolitik i kyrkan hävdar inte sällan att de behövs för att bevara kyrkans bredd och folklighet så att kyrkan inte blir en elitkyrka. Sanningen är att kyrkan behöver kyrkligt engagerade människor av många slag – inte bara dem som är medlemmar i politiska partier.

Västerås pastorat styrs under nuvarande mandatperiod av en koalition mellan Socialdemokraterna, Borgerligt Alternativ, Centern och Folkpartiet i Svenska kyrkan.Socialdemokraterna och Centern har sin bakgrund i och är kopplade till sina sekulariserade moderpartier som ger dem stöd.

Borgerligt alternativ, som gärna lyfter fram sitt partipolitiska oberoende, har sitt ursprung i Moderaterna. De är från och med innevarande mandatperiod, och i likhet med Folkpartiet i Svenska kyrkan, fristående från sitt politiska moderparti. Trots det definierar dessa båda nomineringsgrupperna sig fortfarande i gamla partipolitiska termer. De har också valt att samverka med de gamla partipolitiska partierna, Socialdemokraterna och Centern. De möjliggör därmed att Västerås pastorat fortfarande styrs av partier med stark koppling till partipolitik och sekulariserade ideologier.

Vi är fria: POSK-partipolitiskt obundna i Västerås, är den största partipolitiskt obundna nomineringsgruppen i Västerås. Vi är en demokratisk organisation för engagerade människor i alla åldrar som vill ta ansvar som förtroendevalda i Svenska kyrkan utan att binda oss till något allmänpolitiskt parti.

Vi är engagerade: POSK är en gräsrotsrörelse som har sin bakgrund i församlingens sammanhang. POSK:s många medlemmar är oftast engagerade i någon av Västerås pastorats 13 församlingar som gudstjänstbesökare, kyrkvärdar, körsångare, anställda och i en mångfald av frivilliga aktiviteter. För POSK är det viktigt att de som beslutar och har makt att påverka pastoratets verksamhet endast utgår ifrån sitt engagemang för kyrkan. De har valt att i de kyrkliga sammanhangen stå helt fria från de politiska partierna.

Vi tar ansvar: POSK har mångårig erfarenhet av att styra Svenska kyrkan i Västerås. POSK tog bland annat initiativ till att bilda Västerås stadsmission. Vi vill att Svenska kyrkan ska vara synlig och delaktig. När saker händer. I familjen, på jobbet, här hemma, ute i världen. I det som är stort och i det som är smått. Där ska Svenska kyrkan finnas. I glädje och sorg. I vardag och helg. När det sker ska det grundas på den kristna tron och teologi – inte partipolitiska program.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons