Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Svårt att jämföra priser på apotek

Debatt

I Sverige är vi prismedvetna, vana att jämföra olika produkter och olika butiker.

Krångligt. Det är lättare att jämföra priser i mataffären än i apoteket.

Det finns lagar om prismärkning, det görs pris- och kvalitetsjämförelser och internetsidorna för prisjämförelser tillhör de mer besökta.

Det blir protester när kilopriset för gurka inte anges eller om tröjans pris inte tydligt syns i skyltfönstret.

Men vad har hänt med läkemedelspriserna i vårt omreglerade folkhem? Apoteken har vuxit upp som svampar ur jorden (eller ur asfalten, för det är ju mest storstäderna som begåvats med nya apotek i varje gathörn eller ICA-butik).

För läkemedel som ingår i läkemedelsförmånen bestäms priset av TLV (Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket). Men alltfler läkemedel hamnar i dag utanför förmånssystemet – om TLV bedömer att priset blir för högt i förhållande till effekten eller om företagen väljer att avstå från förmån.

Patienten får i de fallen betala hela kostnaden själv.

Läkemedel som inte ingår i förmånssystemet har inte fasta priser utan såväl läkemedelsföretagen som apotekskedjorna är fria att sätta pris. Resultatet blir att priset på samma läkemedel kan variera mellan olika apotek.

Detta gäller även receptbelagda läkemedel, som en läkare förskriver till en patient för att bota eller lindra.

Prisvariationerna kan vara stora. Till exempel kostar 12 tabletter av det receptbelagda sildenafil (substansen som ingår i Viagra) 300 kr på ett apotek och 1227 kr på ett annat apotek. Samma substans men kanske olika namn på förpackningen.

Än värre, det saknas såväl prisinformation som prisjämförelser – såväl för kunden som för läkaren som skriver ut receptet. Inga priser i FASS och mycket svårt att få veta priset från varje apotekskedja.

Läkaren har alltså inte en chans att välja ett prisvärt preparat vid förskrivningen. Och även om det vore möjligt skulle patienten ändå inte veta slutpriset eftersom variationen är stor mellan de olika apoteken.

I bästa fall skulle patienten kunna åka runt till alla apotek för att fråga om priset och att sedan välja det billigaste apoteket.

Det är många som varje dag utan att veta om det betalar för mycket för läkemedel, eftersom priset varierar mellan olika apotek. Det drabbar enskilda medborgare men det drabbar också landstingen.

Den P-pillersubvention vi hittills har haft i Västmanland innebär att landstinget (och indirekt skattebetalarna) betalar preparaten oavsett vilket pris apoteket väljer att ta ut.

Beroende på vilket apotek kvinnan väljer kan alltså räkningen till landstinget skilja med det dubbla.

Receptbelagda läkemedel borde åtminstone ha samma krav på transparens i prissättningen som gurka och tröjor. Apoteken klarar inte av att göra priserna lättillgängliga och jämförbara (eller kanske de inte vill det eftersom konkurrensen skulle öka och vinsterna minska).

Staten har hittills varit oförmögen att reglera detta område. Det är hög tid för oss i vården och för de medborgare som någon gång själv betalar för ett receptbelagt läkemedel att reagera.

Även receptbelagda läkemedel utanför förmånen bör omfattas av samma regler som förmånsberättigade läkemedel – ett fast pris som är samma på alla apotek.

Priserna bör dessutom vara tillgängliga för allmänhet och förskrivare på samma sätt som för förmånsberättigade läkemedel.

Inge Eriksson överläkare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons
Annons
Annons