Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visa mer intresse för EU-frågor, Löfven!

Annons
Bortkommen? EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M) menar att statsminster Stefan Löfven (S) inte förstår hur EU fungerar. Bilden togs vid en EU-konferens i Milano. Foto: TT

I veckan träffas EU-ministrar från hela Europa för förberedelser inför EU-toppmötet i morgon då bland annat Greklandskrisen, Stor- britanniens framtid i EU och frihandelsavtalet med USA ska diskuteras.

Men Sverige har ingen EU-minister att skicka. Och frågan är om regeringens ens är överens om en svensk linje i handels-politiken.

Det här är talande för hur den nya regeringen hanterar EU-frågorna. Stefan Löfven (S) förstår inte hur processerna i EU fungerar och har därför valt att prioritera ned Europapolitiken.

I många viktiga EU-frågor kommer samarbets- regeringen inte ens överens. En valhänt regering gör att Sverige tappar inflytande i Europa.

Stefan Löfven har flyttat ut ansvaret för EU-samordningen från statsråds-beredningen till utrikes-departementet. I andra länder gör man tvärtom.

EU-politik är inte utrikespolitik, och för att Sverige ska få gehör i Bryssel måste EU-frågorna genomsyra arbetet i regeringskansliet.

Man brukar säga att 60 procent av punkterna på ett möte i kommunfullmäktige påverkas av beslut som fattas i EU och en tredjedel av alla beslut som fattas i riksdagen hänvisar till EU-lagstiftning.

Att Stefan Löfven så tydligt markerar sitt ointresse för Europa oroar.

Att den nya regeringen har svårt att komma överens gör dessutom Sverige politiskt handlings- förlamat, inte bara på hemmaplan, utan i ännu större utsträckning i EU. Konsekvensen blir att Sverige inte kan påverka viktiga beslut.

Exempel på viktiga beslut där Sverige tappat inflytande för att regeringen inte lyckats komma överens är EU:s klimatpolitik, GMO-politiken och frihandelsförhandlingarna mellan EU och USA.

Alla minns väl regeringens härdsmälta i klimatpolitiken, när vi slut- förhandlade EU:s klimatmål till 2030 förra hösten. Olika ministrar gav olika besked och när stats- ministern skulle förankra regeringens linje i riks-dagens EU-nämnd blev det sifferbingo.

Mötet har i media beskrivits som det mest förvirrade i EU-nämndens tjugoåriga historia. Stefan Löfven kunde inte lämna besked om vilken linje han skulle driva i Bryssel utan gav under två timmar motstridiga besked om vilken linje han sökte mandat att driva.

Socialdemokraterna har traditionellt varit positivt inställda till frihandel. Men trots att Stefan Löfven ofta försöker framställa sig som industrivän har frihandelsmotståndarna i S aldrig varit starkare än under hans ledning.

De har gjort gemensam sak med Miljöpartiet, som varit emot varje frihandelsavtal som EU skrivit under. Från att ha varit starkast pådrivande för ett ambitiöst frihandelsavtal mellan EU och USA till gagn för jobb och tillväxt har Sveriges röst i EU tystnat.

Löfven vågar varken utmana frihandels- motståndarna i de egna leden eller regerings-partnern och därför tiger Sverige.

Jag skulle vilja påstå att Sverige aldrig haft lika mycket inflytande i EU som under alliansregeringen. Reinfeldt, Borg och Bildt är namn som alla känner till och respekterar i Bryssel.

Och samma sak gäller förresten i vilken europeisk huvudstad som helst. Men det är också en stor skillnad om de ministrar som kommer till toppmötena har en njugg inställning till det europeiska samarbetet, eller om de ser EU som en möjlighet till inflytande i Europa och världen.

Mer engagemang tenderar att leda till mer inflytande i Bryssel. Det är hög tid att Stefan Löfven omprövar sin inställning till Europasamarbetet och tar EU-frågorna på allvar.

Christofer Fjellner EU-parlamentariker för Moderaterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons

Mer läsning

Annons