Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Modigt av Anna Kinberg Batra att öppna för SD

Insändare

Anna Kinberg Batra

Vårt politiska system kommer att utsättas för stora påfrestningar i tiden som kommer. Problemet nu är maktspelet inför nästa val i kombination med det krav på politisk korrekthet – inspirerat av Socialdemokraterna och deras stödpartier – som råder i Sverige. Anna Kinberg Batra tog en stor risk då hon ändrade sig och nu vill bryta isoleringen av Sverigedemokraterna. Möjligen trodde hon att detta var nödvändigt, eftersom utvecklingen i Sverige kan bli ungefär som i Danmark och Norge. Den nya inställningen till SD kan komma att kosta henne partiledarskapet och möjligheten att bli statsminister. Hennes mod hedrar henne.

Det värsta som nu kan inträffa är att hela vårt demokratiska system ifrågasätts på liknande sätt som skedde i Tyskland på 1930-talet. Redan under antiken införde några grekiska städer direktdemokrati genom att vuxna fria män fick rösta i sakfrågor på torgmöten. Systemet avskaffades då pöbeln började dominera omröstningarna, och diktatur infördes i stället. I Sverige har vi representativ demokrati, där det i praktiken är politiska partier som röstar, inte enskilda individer. Sverigedemokraterna uppfattas av dagens politiskt korrekta ungefär som pöbeln uppfattades i antiken.

Jag delar inte SD:s åsikter i de flesta politiska frågor, men förundras över arrogansen från riksdagsmajoriteten som får dem att utesluta andra folkvalda från allt inflytande. Vi riskerar att Sverige inte längre kan hållas ihop, för att använda ett av Stefan Löfvens uttryck.

Sverre Haukeland

Har du också något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons