Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Detta är en annons
Annons

Transport på farlig väg

Ledare

Transportarbetareförbundet har uteslutit Björn Fälth, som är invald i kommunfullmäktige i Vetlanda för Sverigedemokraterna. Det är fel väg att gå.

Får inte vara med. Sverigedemokrater utesluts ur Transport.foto: scanpix

Det lokala facket ville utesluta Fälth för att han engagerat sig i Sverigedemokraterna och nu har förbundsstyrelsen fattat beslut om uteslutningen.

Det är fel att utesluta medlemmar på grund av medlemskap eller aktivitet i ett politiskt parti. Andra fackförbund har också agerat mer försiktigt mot medlemmar som är med i Sverigedemokraterna.

Fackliga organisationer kan motarbeta att deras egna förtroendevalda har vissa politiska uppfattningar. Så sker i många LO-förbund, där inte bara Sverigedemokrater utan också borgerliga sympatisörer hindras från att få förtroendeuppdrag. Det är omdiskuterat, men ändå upp till organisationerna själva.

Det är däremot ett hot mot den svenska modellen att helt utesluta människor från fackligt medlemskap på grund av deras politiska uppfattningar. Här ersätter kollektivavtal lagstiftning på en hel del områden. Det innebär att facket skall företräda de anställda i stället för att staten genom lagstiftning garanterar olika rättigheter. Facket ges därför ett ansvar att behandla alla lika och då bör alla få vara med så länge de inte bryter mot lagar.

I en modell med mer lagstiftning och flera konkurrerande fackförbund vore det mer logiskt att utesluta medlemmar på grund av åsikter eller aktiviteter. Men vill de fackliga organisationerna försvara dagens modell där de tar ett brett ansvar genom avtalen kan de inte välja och vraka bland dem som vill bli medlemmar.

Har du också något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons