Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

”Alla är inte redo för studier på högskolan”

Mälardalens högskola ligger i topp när det gäller andelen studenter som stängs av för fusk. Högskolan har legat i fusktoppen under flera år – ett resultat av den hårda kontrollen.

Från vänster Asmirelda Imsirovic, Alessandra Bierlich och Natalie Lindkvist har C-uppsatsen framför sig. Då får de jobba tillsammans.

Rekordmånga studenter dömdes för fusk förra året. Det var 592 studenter runtom i landet som tvingades göra studieuppehåll i upp till sex veckor.

Lunds universitet hade 62 studenter och Stockholms universitet 60. Mälardalens högskola kom på tredje plats med 51 avstängda studenter.

Sett till lärosätenas storlek hade Mälardalens högskola en stor andel, fyra gånger större än genomsnittet.

MDH:s kanslichef Johan Andersson menar att antalet fuskdömda ligger på ungefär samma nivå år efter år.

För fyra år sedan dömdes 56 studenter för att sedan sjunka till 38 under 2013. Hittills i år har Högskolans disciplinnämnd stängt av tio studenter för fusk.

– Jag tror inte att vi har fler fuskande studenter än andra lärosäten.

Han menar i stället att högskolan har utvecklat kontrollen under många år. Ett arbete som Universitetskanslersämbetet har uppmärksammat.

De flesta studenter får skriftlig information om reglerna.

– Då är det svårt att komma undan med att säga att man inte kände till reglerna.

Studenterna måste bland annat skicka in sina arbeten till Urkund, ett program som kan avslöja plagiat. Nyligen upptäcktes en kvinna som hade kopierat 96 procent av innehållet i en hemtenta.

Det vanligaste fusket är på just hemtentor. Att samarbeta på individuella uppgifter är näst vanligast följt av fusk på salstentor.

VLT berättade tidigare i år om en man som hade gömt en mobiltelefon i strumpan inför en salstenta. På toaletten kunde han sedan använda mobilen för att hitta svar på frågor. Han blev dock avslöjad när mobillarmet började tjuta.

Vid ett bord på Högskolans bibliotek sitter Asmirelda Imsirovic, Alessandra Bierlich och Natalie Lindkvist. De går sista året på samhällsvetenskapliga programmet.

De känner bara till en student som stängts av från studier. De nämner även en salstenta då man hittade fotavtryck på en toastol, vilket tyder på att någon hade gömt fusklappar i taket.

Samtidigt tror de att det är svårt att skärpa kontrollen mer, den är redan omfattande som den är i dag. De räknar upp regler som att ytterkläder och väskor måste lämnas på anvisad plats och att mobilerna ska vara avstängda och ligga upp och ned på bänken. Tiden för toabesöken noteras.

Det är stor skillnad på gymnasie- och högskolestudier, anser de. De olika gymnasieskolorna skiljer sig även åt i hur de förbereder sina elever för övergången.

– Det är en helt annan nivå här, säger Alessandra Bierlich.

Samarbete. Studenter kan studera tillsammans men vid individuella hemtentor är samarbete förbjudet.

Bra kontroll. Högskolan har arbetat länge med att utveckla kontrollen, anser kanslichef Johan Andersson.

Annons
Annons
Annons