Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Dröjer 60 år innan de får rimlig inkomst”

Med branden har värden för många miljoner bokstavligen gått upp i rök för hundratals skogsägare. Nu behöver staten ta ansvar menar Mellanskog.

Annons
Karin Perers och Sture Karlsson från Mellanskog ska tillsammans med LRF, Svenska kyrkan och försäkringsbolag informera skogsägarna om stöd och resurser som finns att tillgå.

Västmanland. Regeringens löfte i går att ge extra stöd till drabbade skogsägare är en bra början, menar Sture Karlsson, vd för skogsägarföreningen Mellanskog.

– Vi hoppas också att de ger klartecken till att av- verka skogen snarast i stället för att utreda en massa och där ska vi trycka på mer.

Han uppskattar också Sveaskogs initiativ till att anlägga en ekopark i brandområdet som borde betyda att det inte behöver bli naturreservat på privat mark vilket annars, efter en sådan här brand, hade kunnat bli aktuellt.

Sture Karlsson menar också att Mälarenergi och andra aktörer de närmaste åren borde bränna flisen från skogen i stället för inköpta sopor i sina pannor.

– Det finns i princip ingen annan marknad för skogen eftersom den inte kan säljas som industrivirke.

Men även om försäkringar löses ut och skogen kan säljas kommer de drabbade inte att få ut allt de har förlorat, enligt Mellanskogs ordförande Karin Perers.

– Det går inte att kompensera fullt ut och det dröjer 60 år innan de får rimlig inkomst för ny skog som då har vuxit upp. Ett spar- kapital för flera generationer är borta, säger hon.

Mer läsning

Annons