Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Gratis parkering – när du måste bila

Bilar är skrymmande och ska inte ta plats i city i onödan. Därför är till exempel en kvarts parkering gratis.

Det finns faktiskt fler gratisparkeringar än man kan tro. Men det gäller att hitta dem så man slipper köra i onödan – det är varken bra för klimatet, plånboken eller humöret.

Stadsliv bidrar med en guide till parkeringarna.

I dag finns det 36 kvartsplatser, och ytterligare ett antal kommer att anläggas nästa år. Då blir det ett 40-tal sammanlagt. Med andra ord kan de ta emot över 160 bilar per timme, och mer än 1 500 under en dag.

På fyra ställen finns det 30-minutersparkeringar. Även dessa är gratis.

– Vi har goda erfarenheter av både 15- och 30-minutersparkeringar, säger Thomas Wulcan på Västerås stad.

Men hur bra de fungerar kan variera, ingen plats är den andra lik. Och en plats ändras med utbudet av restauranger och butiker.

Man brukar alltid utvärdera parkeringarna och ändra dem om det behövs.

För att gratisparkeringar inte ska missbrukas är det viktigt att övervakningen fungerar, påpekar Thomas Wulcan. Annars är risken att vissa står för länge.

Utöver gratisparkeringarna finns det över 3 800 bilplatser som kräver avgifter. Kommunen har hand om en tredjedel.

Om man bara ska hämta eller lämna en vara kan man utnyttja lastzonerna som finns på ett 20-tal ställen i centrum. Om man ska skjutsa barn och andra så har man fyra speciella på- och avstigningsställen att välja på (taxiförare har ytterligare fem).

Det bästa är ändå att ta cykeln eller bussen till centrum. På så sätt kan du få med dig det mesta av det som kan köpas i centrum. Dessutom parkerar du cykeln gratis och bussen behöver du inte alls parkera.

Politiskt p-snack

På senaste mötet i kommunfullmäktige blev det en het och lång debatt om ett förslag att ordna fler 15-minutersparkeringar i city. Vissa politiker menar att centrumhandelns överlevnad hänger på att besökarna enkelt och billigt kan ta med bilen, andra att city blir mer lockande om bilarna är så få som möjligt.

Annons
Annons
Annons