Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Här slutade jakten på svårfångad stöldliga

Tre litauiska män greps på bar gärning sedan polisen lyckats med en spanings-insats som startade i Sörmland.

Kvicksund plats för dramat. Här på södra sidan av bron grep polisen chauffören som flyttat ligans bil hit från den första platsen han väntade på, vid Båtsam.

Kvicksund. – Jag har varit polis i åtta år och det här toppar allt, vi var många som arbetade engagerat, säger spanaren Mark vid polisen i Västmanland.

I tisdags vid lunchtid satte en civil polisbil kurs mot Sörmland.

Kollegorna där hade meddelat att det fanns misstänkta bilar på en mindre ort på sörmländska landsbygden.

Bilarna var skyltade med litauiska registreringsplåtar och hade förekommit i brottsutredningar.

Strategin var att spana och följa efter om de misstänkta körde in i Västmanland.Så skedde också. Tre män i den misstänkta bilen gav sig av på riksväg 56 mot Kvicksund.

I Kvicksund anslöt en andra civil polisbil från Västerås.

Den misstänkta bilen svängde in på villagator i Kvicksund och polisen ville inte följa efter av rädsla för att röja sig.

När bilen dök upp igen var det bara föraren i. Han parkerade vid Båtsam på andra sidan 56:an och verkade vänta.

– Vi skickade in spanare till fots i området.

Snart hittades en villa på Björkebovägen som haft inbrott. Det blev jakt till fots och med polishund innan de misstänkta kunde gripas. En av männen försökte fly ut på isen. Mannen i bilen greps också.

– Det var klassisk tjuv- och polis, säger Mark.Polisen vill inte avslöja vad tjuvarna stal eller värdet på godset.

De tre misstänkta är 30–40 år och sitter anhållna.

– Förhoppningen är att vi kan knyta dem till andra inbrott.Västmanlandspolisen har länge försökt att komma åt inbrottstjuvar som besöker vårt län tillfälligt för att begå serier av husinbrott för att sedan försvinna igen.

Polisens uppfattning är att denna grupp av kriminella står för många fler inbrott än de åker fast för eftersom de är så förslagna.

Missbrukare och ungdomar som bor på orten där de gör inbrott är lättare att komma åt än kriminella som bara är här en kort tid och dessutom lämnar få spår. Per Ågren, som är operativ chef för Västmanlandspolisen, konstaterar att det känns extra tillfredsställande att gripa den här typen av inbrottstjuvar.

– Om vi tar tjuvar som är högaktiva så är det brottsförebyggande och det känns så klart väldigt bra.

Polisen i Västmanland tar nu krafttag mot bostads-inbrotten och efterlyser bland annat fler tips från allmänheten. Exempelvis på bilar eller personer som beter sig skumt i bostadsområden.

I måndags meddelade polisen på sin Facebooksida och på sin hemsida att det finns ett tillfälligt telefonnummer att ringa denna vecka för denna typ av tips: 010-569 20 92

Annons
Annons
Annons