Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högt betyg för Västerås webbinformation till invånarna

Invånarnas tillgång till bra kommuninformation på nätet varierar mycket i landet.  Bäst är den i Hammarö kommun i Värmland. Västerås kommun får också högt betyg.

Annons

Under flera års tid har Sveriges kommuner och landsting (SKL) granskat kommunernas webbplatser utifrån 250 frågor om innehåll, tillgänglighet och kvalitet. Sedan förra året görs undersökningen genom en självgranskning av kommunen.

Läs även: Ny topplista: Här är bolagen som betalar bäst i Västmanland

Andelen poäng av totalt möjliga är måttet som används på hur bra kommunens webbplats är. I år hamnar Hammarö i topp med 98 procent. Pajala har den lägsta siffran på 40 procent. Västerås kommun får också ett högt betyg: 92 procent.

– Utformningen av webbplatser och andra digitala system har stor betydelse. Samhället blir allt mer digitalt och man utför allt fler myndighetsärenden via webbplatser och appar, säger Pär Lannerö, projektledare för webbriktlinjer.se på Post- och telestyrelsen (PTS) som menar att de är oerhört viktigt att systemen fungerar i en allt mer digital värld.

Läs även: Så rankas Västerås bland landets sjukhus

Läs även: "Hoppas företagsklimatat blir en prioriterad fråga"

– Under det kommande året kommer ny lagstiftning för myndigheter. EU-parlamentet har beslutat om något som kallas webbdirektivet, vilket innebär att alla EU-länder senast september 2018 ska ha lagstiftning som kräver en viss tillgänglighet för alla användare oavsett funktionsnedsättning. Det kommer att få ganska stora konsekvenser för kommuner och myndigheter, säger Pär Lannerö till Nyhetsbyrån Siren.

Västerås kommun får ett högt betyg för sin webbinformation till invånarna. (Skärmklipp från Västerås kommuns hemsida.)

Annons
Annons
Annons