Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Ny process ger bostäder i rekordfart

En ny process för bygg- ärenden gör att västerås- arna ska få nya bostäder betydligt snabbare – tiden från beslut till första spadtaget har kunnat halveras.

Från markanvisning till spaden i backen på sju månader. Kvarteret Triton i Västerås kan, med sina 101 hyresrätter och fyra förskoleavdelningar, ha slagit svenskt rekord i snabba byggprocesser. Foto: Kenneth Hudd

Först ut är bygget av kvarteret Triton på Öster Mälarstrand som kunde starta efter bara nio månader.

– I vanliga tar det den dubbla tiden att komma i gång, säger Per-Olov Gatu, projektledare för Triton hos byggherren Tornet.

Just nu läggs grunden till kvarteret Triton. Processen från att byggherren fastighetsbolaget Tornet vann en markanvisningstävling för drygt ett år sedan till att att bygget har kommit i gång har varit rekordsnabb.

Per-Olov Gatu är projektledare för byggandet av kvarteret Triton på Tornet.

– Vi satte spaden i backen i början på juni, en åtta–nio månader efter att vi vunnit tävlingen. I vanliga tar det den dubbla tiden att komma i gång.

Kvarteret består av fyra hus. Ett av husen ska också innehålla en förskola.

– Det fanns behov för förskolan att komma på plats, säger Per-Olov Gatu som också påpekar hur hårt alla parter jobbat för att det ska gå undan.

Ulf Edvardsson är projekt-ledare för bygget av Triton på fastighetskontoret Västerås. Han tror att den snabba processen är svenskt rekord.

– Vi har kunnat jobba så fort för att vi har avsatt extra tid för att ha kontinuer- liga möten. Det har inne- burit att inget har behövt ritas om vilket har sparat mycket tid, säger Ulf Edvardsson.

Han säger att merkostnaden för staden är marginell medan vinsten i tid är stor. En av de viktigaste delarna i det nya arbetssättet är det uppstartsmöte som hålls med byggherre, tekniska kontoret, fastighetskontoret och stadsbyggnadsförvaltningen. Tidigare har inte dessa parter mötts förrän projekt ska grans- kas inför bygglov, men genom att ha en tydlig tidsplan och en kontinuerlig dialog blir bygglovet en ren formalitet i stället för en process på många veckor.

– Vi har använt oss av samma arbetssätt för de andra kvarteren på Öster Mälarstrand och det har fungerat bra, säger Ulf Edvardsson.

Metoden används nu i flera projekt i staden och ska senare utvärderas för att se om det ska bli en ny rutin för handläggning.

Tord Sahlström är platschef på byggplatsen där som mest ett 30-tal personer kommer att ägna sig åt uppförandet av Triton det kommande året.

– Det har varit ett bra samarbete. Man har tagit fram rätt handlingar i rätt ordning helt enkelt, säger han.

Förskolan ska vara klar för inflyttning i januari 2018 och sedan kommer det att ta ytterligare sex månader att färdigställa alla lägenheter.

– Än så länge går det bra, men det dyker alltid upp något, säger han när VLT frågar om även bygget blir på rekordtid.

Så blir det. En ritning av hur huset ska se ut.Illustration: Loop Architects

Annons
Annons
Annons