Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två asylboenden i Västerås stänger i förtid

Migrationsverket har beslutat att stänga två av sina asylboenden i Västerås – Signalisten och Flygskytten – under februari.

Annons

De två anläggningarna stängs därmed tidigare än vad som tidigare planerats – så sent som i början på december skrev Migrationsverket på nya avtal för Signalisten med 350 platser och för Flygskytten med 120 platser. Avtalet sträckte sig fram till maj månad.

Redan nu gör dock Migrationsverket bedömningen att behovet av asylboenden minskat så kraftigt i länet på grund av det minskade antalet asylsökande som kommer till landet att en översyn av hur många asylboenden som behövs har gjorts.

Flygskytten kommer att stängas under vecka 6 och Signalisten under vecka 7.

De asylsökande som bor på dessa asylboenden kommer erbjudas nytt boende av Migrationsverket. Det kan handla dels om lägenheter som Migrationsverket förfogar över, dels asylboenden i andra delar av landet, skriver Västerås Stad på sin hemsida.

Flygskytten har för närvarande 111 boende och Signalisten 312.

Familj som flytt från kriget i Syrien och nu bor i Västerås.

Enligt Migrationsverket är de övriga asylboenden som finns i Västmanland i stort sett fullbelagda, vilket innebär att det för dem som inte kan få en egen lägenhet troligen kommer att handla om en flytt till en annan del av landet.

Det är i första hand barnfamiljer som kommer att erbjudas lägenheter av Migrationsverket.

Migrationsverkets tidigare erfarenheter visar att ungefär 30 procent av de boende på asylanläggningar väljer att flytta till eget boende i stället för att flyttas till en annan del av landet. Detta innebär ofta att de flyttar in hos släkt och vänner.

Västerås Stad kommer att delta på flera informationsmöten med de boende på Signalisten och Flygskytten för att förklara vad Västerås har att erbjuda.

Mer läsning

Annons