Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

"Ursvenskt är bara barbariet"

Det är hög tid att debatten om det mångkulturella samhället legitimeras i Sverige, hävdar Hans Thunström, Västerås.

Statsminister Reinfeldt är en flexibel person. Vid ett besök hos assyrier-syrianerna i Ronna i Södertälje ett år efter de etniska oroligheterna, formulerade sig Reinfeldt med ett kraftigt avståndstagande gentemot den svenska kulturen. Enligt TT den 15 november sade han "Ursvenskt är bara barbariet. Resten av utvecklingen har kommit utifrån". Mycket inställsamt i Ronna, men en förolämpning mot Sverige.

Annons

Jag och majoriteten av svenskar är hårt arbetande och framstegsvänliga, det har vi lärt av våra förfäder, det är en del av vår kultur. Över århundradena har vi utvecklat kanske historiens mest solidariska civilisation. Har vi inte rätt att yvas, att just vi kommit så långt? I dagens Sverige har dock den svenska kulturen ingen särställning. Överideologin är att mångkultur gäller och då tror sig Reinfeldt kunna smäda min kultur, sådär lite hippt, utan motstånd.

Annons

Sämsta sortens politiker, opportunisten, säger olika saker till olika grupper och människor. Törs du komma hem till mig och säga om det - att jag och mina förfäder inte har bidragit till utvecklingen av Sverige?

Debatten om det mångkulturella samhället lyser med sin frånvaro, då alla riksdagspartier och etablissemanget i övrigt står bakom det. Maktens konsensus kombinerat med diktatoriska fasoner som yrkes-, åsikts- och mötesförbud för organiserad opposition, har kvävt debatten. Men så är bara fallet i Sverige. I vår europeiska omvärld är debatten livlig och en växande opinion tar avstånd ifrån det multikulturella samhället. Hög tid att debatten legitimeras även i Sverige.

Vad tycker den borgerliga alliansen? Är alla kulturer i Sverige likvärdiga eller kan man tänka sig att utnämna den svenska kulturen som huvudkultur? Eftersom den frågan av kulturrelativister besvaras med - omöjlig fråga, det finns ingen specifik svensk kultur, kanske den första frågan skall vara - finns det någon svensk kultur? Är den värd att försvara? Finns det någonting utanför lagstiftning som vi skall hävda såsom jämställdhet och rätten att behålla traditioner även om de har en kristen grund.

Annons

Sverige har sedan årtionden haft den kanske största invandringen per capita bland de rika västländerna. Finns det någon kvantitativ begränsning? Skall vi ha en selektiv invandring, det vill säga främst tillåta invandring från vissa kulturer eller yrken?

För egen del besvarar jag alla frågorna med - dags att ta paus, vi måste kraftigt begränsa invandringen under ett årtionde eller två tills vi löst de problem vi nu har. Och det skall ske med en öppen och fri debatt.

Hans Thunström

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy