Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Undvik Jantelagens tio budord

Carl-Johan Ljungberg uppmanar ungdomar att finna upp mer i en tankeväckande debattartikel (VLT den 22 juni), då Sverige behöver nya idéer till produkter och tjänster. Artikeln beskriver olika vägar och ansatser att stimulera innovativ utveckling.

Även företag och förvaltningar har ett stort och viktigt ansvar i sådan utveckling genom att skapa framgångsbringande utrymme för både vision och tradition.

När man sticker hål på en möjlig försöksballong, som kunnat lyfta verksamheten, kan samtidigt en kreativ medarbetares idéflöden punkteras för framtiden. Alla människor har olika andel av kreativ och reproduktiv begåvning.

De kreativa ifrågasätter och vill nyskapa. De reproduktiva är mer traditionsbundna och förvaltar med stor uthållighet. Den som har mycket av det ena har ibland litet av det andra.

Annons

Annons

Varje funktionsdugligt arbetslag behöver båda kategorierna.

Detsamma kan gälla temperamentresurser. Vi minns från historieboken hur Gustav II Adolf och Axel Oxenstierna uppgavs komplettera varandra. I en ledningsgrupp behövs både gas- och bromskrafter, som rätt använda ökar säkerhet för resan in i framtiden.

En styrelse, förening eller ett arbetslag mår därför bra av olika profiler som respekterar varandra och kan enas för verksamhetens bästa.

Unga är ofta mer otåliga. Det hör ungdomen till, liksom i brytningstid mellan tonåring och vuxen brist på respekt för de äldre. Mark Twain slog huvudet på spiken: "När jag var 14 år tyckte jag min far var så dum, att jag knappt kunde uthärda den gamle mannens närvaro. När jag fyllt 20 fann jag att min far kunde en hel del och förvånade mig över hur mycket han lärt under de senaste sex åren."

Detta visar vikten av ömsesidig respekt mellan generationer om vi skall lyckas nyrekrytera och behålla unga. Ledarskap kräver hellre lyhördhet än turbintrut. Vi är olika och arbetar i samma organisation därför att vi tror på den, utan att ha valt varandras umgänge på grund av i övrigt ömsesidig känsla för varandra. Vi behöver även respektera (var-)andras idéer.

Tyvärr har vi ibland svårt för att tåla uppstickare - särskilt om de som nyanställda eller i ungdomlig entusiasm vill ändra något. Vi kan skylla på Jantelagen. Den skrevs av Aksel Sandmose, som föddes för drygt 100 år sedan, och sammanfattar avundsjukans tio budord:

Annons

Annons

1. Du skall inte tro att Du är något.

2. Du skall inte tro att Du är lika god som vi.

3. Du skall inte tro att Du är klokare än vi.

4. Du skall inte inbilla Dig att Du är bättre än vi.

5. Du skall inte tro att Du vet mera än vi.

6. Du skall inte tro att Du är förmer än vi.

7. Du skall inte tro att Du duger till något.

8. Du skall inte skratta åt oss.

9. Du skall inte tro att någon bryr sig om Dig.

10. Du skall inte tro att Du kan lära oss något.

Vi måste som chefer och arbetskamrater visa att vi inte följer Jantelagen, utan med respekt, lyhördhet och förnuft lyssnar på medarbetare och arbetskamrater, så att även deras idéer och omdömen får möjlighet att växa i takt med förändrad verklighet!

THORE GÅRMARK,

Västerås

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy