Annons

Annons

Annons

Annons

Västerås

City Airline lägger ner

(Uppdaterad 15.55) Flygbolaget City Airline drar ner trafiken drastiskt. Bland annat läggs trafiken till och från Västerås ner.

Nyheten kom strax före 13 på onsdagen; flygbolaget City Airline, med säte i Göteborg, genomgår stora ägarförändringar och drar samtidigt ner sina expansionsplaner.

77-årige Lars Magnusson, fram tills idag företagets grundare och huvudägare och mannen bakom de stora expansionsplanerna som omfattade en mängd flygplatser i Sverige och Europa säljer bolaget till fyra av bolagets nuvarnde chefer.

Som väljer att dra ner på expansionplanerna.

En av de nya ägarna är bolagets nuvarande vd Jimmie Bergqvist:

- Västerås är en del av den indragna expansioner. Det vi gör nu är att värdera vilken bärkraft trafiken på alla våra flygplatser har, och den bedömning jag gör nu är att trafiken på Västerås inte bär sig, säger Jimmie Bergqvist och fortsätter:

Annons

- Det troliga är att vi lägger ner trafiken på Västerås. Något exakt datum för sista trafikdag kan jag inte ge idag.

Annons

I och med att City Airline lägger ner trafiken upphör också det nystartade flygbolaget Air Västerås. Det bolaget - som endast var ett så kallat virtuellt flygbolag, det vill säga ett marknadsföringsbolag med lokalt namn som hyr in flygkapacitet av City Airline. City Airline skulle för övrigt vara majoritetsägare i Air Västerås.

- Det här kom som en fullständig överraskning för mig, säger Västerås Flygplats vd och flygplatschef Mikael Nilsson när vlt.se når honom med nyheten om City Airlines indragna trafik till Västerås.

Vilken betydelse det här får för flygplatsen återstår att se; Mikael Nilsson avvaktar besked från City Airline innan han kommenterar ytterligare.

Han har sökt företrädare för City Airline under eftermiddagen för att få officiell bekräftelse, utan att lyckas.

Motivet till den indragna expansionen är pengar, framhåller Lars Magnusson, City Airlines grundare och tidigare ägare i en kommentar:

– Situationen med vulkanutbrottet på Island och det följande flygstoppet saknar motstycke i historien och flygbranschen som helhet har drabbats oerhört hårt. Lyckligtvis hade vi möjligheten att dra i nödbromsen redan nu, innan City Airline skulle ha gjort sina mest kostsamma investeringar inför höstens lanseringar.

Förutom detta hänvisar även Lars Magnusson till åldersskäl och att han redan för ett år sedan aviserade att han skulle trappa ner.

Annons

Annons

Jimmie Bergqvist framhåller att kunder som redan bokat biljetter till datum då linjen till och från Västerås (alltså trafiken Göteborg Landvetter-Västerås-Umeå och omvänt) slutat gå kommer att få sina pengar tillbaka.

City Airlines har endast flugit till och från Västerås några få dagar. De ursprungliga planerna var att trafikstart skulle ske 19 april - men det satte det omfattande vulkanutbrottet på Island bara dagar före stopp för.

Sedan dess har Europas hela flygindustri, i synnerhet de snabbväxande och nya företagen som City Airlines, drabbats hårt.


Jan Ernheimer

Annons

Annons

Till toppen av sidan