Annons

Annons

Annons

Annons

Här är larverna som äter upp dina kläder

Malfjärilarna håller till i din garderob. Där mumsar de av det uppdukade smörgåsbordet. Kvar lämnar de små hål som sakta äter upp din plånbok. Men det finns knep för att bli av med dem.

En fullt utvecklad malfjäril har cirka 12 till 14 millimeter mellan vingspetsarna.

Bild: Lennart Falk, Anticimex

Annons

Det är faktiskt larverna och inte själva fjärilarna som äter av dina kläder – och det är inte dina billiga plagg som de ger sig på i första hand.

Det finns två arter av malfjäril som utmärker sig i Sverige; klädesmal och pälsmal.

 – De är inte alls förtjusta i syntetmaterial. Pälsmalen ger sig på dyrare material från djurriket i första hand, som pälsar. Klädesmalen angriper material från växtriket som ull och bomull, säger Martin Löfvenhaft, på Anticimex.

Annons

Inte farliga

Malfjärilarna är inte hälsofarliga på något sätt. Det är först när de angriper dina textiler som de innebär ett problem. Men för att bli av med dem måste du i första hand ta reda på att det verkligen är malfjärilar som du drabbats av.

– Det är inte alls säkert. Ofta ser folk skador på kläderna och tror per automatik att det är malfjärilar. Men de är inte särkilt vanligt att det är det. Det är betydligt vanligare att det är exempelvis Pälsängrar, en sorts skalbagge, som angriper textilerna. Det första du ska titta efter är om det flyger omkring fjärilar i garderoben, säger Martin Löfvenhaft.

Annons

Frysa kläderna

Malen lägger ägg och där växer sedan larverna fram i en kokong som är ett cigarrformat rör. Röret är tillverkat av spinntrådar och avgnagt material från underlaget.

Larven från klädesmalen lämnar kokongen när den äter, medan pälsmalens larv alltid bär med sig sin. Larverna kan bli upp till 10 mm långa.

– Om du upptäcker att du drabbats av mal så behöver du städa ur garderoben. Stoppa ned textilerna i en plastpåse och in i frysen med dem några dagar. Sedan har du dödat dem. Det är det effektivaste sättet, säger Martin Löfvenhaft.

Enligt honom går det även att tvätta textilerna på hög värme för att få död på malen. Men oftast är det textiler som inte klarar av att tvättas i hög värme som drabbas av angrepp.


Undvika problemet

- Smutsiga textiler är dessutom oftare utsatta för angrepp av mal. Tröjor är oftast angripna i armhålorna eller på halskragarna. Ett sätt att förebygga angrepp är därför att hålla rent genom att tvätta kläderna och dammsuga mattorna innan de läggs undan för säsongen. Det kan dessutom vara smart att lägga grejerna i plastpåsar, säger Martin Löfvenhaft.

Annons

För att bli av med malfjärilarna för gott kan du som drabbats behöva kontakta en professionell skadedjursbekämpare.

Här kalasar larverna på en golvmatta.

Bild: Lennart Falk, Anticimex


NA Media

Annons

Annons

Till toppen av sidan