Annons

Annons

Annons

Annons

Västerås

Lös hund i bil olagligt

Låter du din hund sitta lös i baksätet i bilen? Då bryter du mot lagen.

Kan bli livsfarlig. Är olyckan framme blir en hund som sitter lös i baksätet livsfarlig - både för sig själv och människorna i bilen.

Bild: Scanpix

Annons

Få känner till regeln som infördes av Jordbruksverket 2010. Numera måste hundar sitta säkert i bilen så att den inte kastas fram vid en inbromsning. Syftet är främst att skydda hundarna, men vid en olycka förändras hundens vikt dramatiskt. Då kan den fyrfota passageraren förvandlas till en livsfarlig projektil för människorna i bilen.

Men trots att lösa hundar kan skada både hundar och människor görs få kontroller i Sverige. Det är länsstyrelsen som är den myndighet som bevaka om föreskriften följs, men i Västmanland har man inte haft några kontroller sedan regeln infördes i fjol. Länsstyrelsen kan inte ensam stoppa en bil för kontroll utan måste ha polisens hjälp. Samtidigt finns andra djurskyddsfrågor som prioriteras högre.

Annons

– Det är svårt att kontrollera. Om man stoppar en bil vet man ju inte heller om det finns en hund i bilen, säger Therese Elverstedt, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen i Västmanland.

Annons

De kontroller som gjorts på hundtransporter är om någon i sitt yrke fraktar hundar, i samband med att personen ansökt om tillstånd för sin verksamhet. Privatägda hundar är därför ägarens ansvar.

– Det borde ligga i dennas intresse att hunden inte skadas vid en eventuell krock, säger Therese Elverstedt.

Inte heller polisen i Västmanland har hört talas om att någon straffats för att ha sin hund okopplad och ett brott mot Jordbruksverkets föreskrift kan inte ge böter.

Men om olyckan är framme kan du som bilförare ändå göra dig skyldig till brott om hunden är lös.

– Om du har hund i bilen och det händer någonting så blir du misstänkt för vårdslöshet i trafik, säger Barbro Ottestam, polisinspektör vid trafikpolisen.

I en del län har polisen bedömt att lösa hundar ska räknas som osäkrad last, men så har man inte resonerat i Västmanland. Däremot påpekar polisen problemet om man i en trafikkontroll stoppar en bil där en hund inte sitter fastspänd på något sätt.

– Vi säger till att det är olämpligt och absolut inte trafiksäkert, säger Barbro Ottestam.

För att se till att hunden åker säkert finns flera alternativ. I kombibilar kan hunden åka i bagageluckan, antingen i en transportbur eller ett galler som hindrar hunden att flyga framåt vid en inbromsning. I andra bilar är specialanpassade bälten en lösning.

Annons

Annons

Finns det något sätt som är bättre än något annat för hunden?

– Nej, det beror på hur bra säkerhetsbältet är, hur bra buren är eller hur bra buren förankrad så att inte buren kommer farande. Då är det ju inte någon vits, säger Christina Lindgren, veterinärinspektör på Jordbruksverket.

En mindre hund kan också åka säkert om den ligger ner på golvet vid passagerarsätet.

– Om den ligger där nere snällt far den inte omkring snabbt om man krockar, säger Christina Lindgren.


Malin Marcusson

021-19 92 97
malin.marcusson@vlt.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan