Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Väderskolan

Historisk dimma

Dimma är väldigt vanligt under hösten och när den väl bildats kan den ligga kvar längde.

På hösten är det ofta fuktigt närmast marken och om det klarnar upp en natt bildas det lätt dimma. Under dagen orkar ofta inte den svaga solen att värma luften tillräckligt för att få vattendropparna att upplösas och dimman ligger kvar. Lyckas däremot solen bränna hål på dimman kan dagen efterhand bli riktigt fin med både sol och lite höstvärme.

Det finns några händelser genom historien där dimma haft stor påverkan. Den mest berömda dimman i den svenska historian är nog den som täckte slagfältet vid Lützen den 6 november 1632. På 1950 talet drabbades London vid flera tillfällen av svåra luftföroreningar i kombination med tät dimma, sk smog. Värst var det 5-9 december 1952 då London täcktes av dimma i nästan fem dygn samtidigt som förorenad luft strömmade in från kontinenten. Luften blev livsfarlig att andas och flesta tusen människor dog.

Annons

Annons

Även i Sverige har dimma skapat problem. Vintern 1973 var det ovanligt mycket dimma i stora delar av Skåne och Småland. Mellan den 2-12 januari var en stor del av Skåne nästan oavbrutet täkt med dimma vilken bland annat medförde landningsförbud på den då nyöppnade flygplatsen Sturup.


Linnea Rehn, SMHI

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy