Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Fängelse för kortbedrägeri

En 42-årig man från Västerås dömdes under tisdagen för grovt bedrägeri på sex av sju punkter. Flera privatpersoner och en företagare har fått kontokort beställda i sina namn – kort som sedan hämtats ut och använts utan deras vetskap.

Det var i mitten av september i år som mannen kom i kontakt med några personer som erbjöd honom pengar i utbyte mot att han använde betalkort för uttag. Tio till femton procent av de summor han tog ut från kortet skulle han få behålla, resterande skulle överlämnas åt ”uppdragsgivarna”. 42-åringen accepterade förslaget och skjutsades runt och handlade, spelade och tog ut kontanter. Varje kort användes under en kort men intensiv period.

Under hösten har 42-åringen, med dessa kontokort, bland annat rest med Cinderella, handlat på mataffärer, teknikbutiker och spelbutiker. 42-åringen erkände under rättegången till en lång rad av dessa transaktioner men nekade även till ett stort antal då han säger sig inte kunna minnas. 42-åringen har under rättegången berättat att han sedan september varit deprimerad och återfallit i alkoholmissbruk vilket skulle förklara att han inte minns om eller när transaktioner ägt rum.

Annons

Annons

Han har – utöver användande av korten – även legitimerat sig i eget namn då han använt de stulna korten och inte heller försökt dölja sin egen identitet. Mannen har dessutom signerat slippar med den rättmätige kortinnehavarens namn och personnummer.

Tingsrätten finner det sannolikt att 42-åringen agerat som ”målvakt”, eller bulvan, och att hans ”delaktighet i bedrägerierna varit en närmast nödvändig förutsättning för att dessa skulle komma till avslut”. Brottsligheten som 42-åringen varit inblandad i har enligt rätten inte enbart omfattat betydande belopp utan den har framför allt varit systematisk och planerad ”och därmed särskilt förslagen”. Gärningen har även innefattat urkundsförfalskning.

42-åringen förekommer sedan tidigare under tre avsnitt i belastningsregistret. Han dömdes senast den 10 maj i år för olaga intrång och sju fall av bedrägeri med skyddstillsyn som följd. I dag fann Tingsrätten 42-åringen skyldig till flera fall av grovt bedrägeri och påföljden blir fängelse. Skyddstillsynen undanröjs och det totala straffet blir fängelse i ett år och åtta månader. Då risken för återfall i brott bedöms vara påtaglig ska 42-åringen sitta kvar i häktet till dess att fängelsestraffet kan verkställas.

Brotten

Vid 20 tillfällen under tiden 14 - 16 september 2011 obehörigt använt ett OKQ8 Visa-kort

Annons

Vid fem tillfällen 14 september obehörigt använt ett OKQ8 Visa-kort

Vid 14 tillfällen 29 september obehörigt använt ett OKQ8 kort

Vid två tillfällen 13 oktober använt ett Swedbank Visa-kort tillhörande privatperson.

Vid två tillfällen 29 oktober obehörigt använt ett Saab Mastercard.

Vid två tillfällen 24 oktober obehörigt använt ett Statoil Mastercard.

42-åringen dömdes även att betala skadestånd till OK-Q8 bank AB om totalt 159 701 kronor, samt 54 401 kronor till Swedbank AB. Samt att betala 500 kronor enligt lagen om brottsofferfond.


Evelina Åström

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy