Annons

Annons

Annons

Nostalgi: 50-talet

Under huven 1953

Undrar vad det är de tittar så intresserat på. Vet du?

Under huven, har fotografen skrivit på negativfickan. Vet du mer, eller ser du någon rolig detalj i bilden? Berätta gärna i en kommentar.

Bild: Åke Larsson

Annons

Och visst kom det svar från er läsare.

Så här stod det i kommentarerna:

Voffe: Jag tror jag känner igen den legendariske bilskoleägaren Stig Rollne på bilden, som för två intresserade damer förevisar något mystiskt under huven på ´Chevan´. -Kanske utanför Stadsparksrestaurangen?

Calle63: Jo, detta är min pappa Stig Rollne. Han drev Västerås Trafikskola från slutet av 40-talet till 1984. Pappa, Harry, Calle, Leif, Gino, Kjell mfl. lärde under denna tid väldigt många västeråsare att köra bil. Fordonsflottan omfattade 6 personbilar samt även lastbil med släp. Svarade i telefon gjorde Margit Eriksson, som alltid svarade "Västerås Trafiskola Fru Eriksson". Det var andra förr, men om det var bättre eller sämre får var och en avgöra. Förutom Trafikläraryrket var pappa också rätt framgångsrik som rallyförare, och deltog i många lopp i Västmanland och landet i övrigt. Vid ett tillfälle körde han på sjön Freden en Ferrarri/Alfa Romeo 340 America Vignale, byggd i 27 exemplar 1952-1957.

Annons

Annons

Bernt R: Tillägg om vacuumdrivna torkare:När man skulle göra en omkörning i regnväder, så visade det sig att vid acceleration minskade insugets undertryck och torkarna saktade ner. För att få fart på dem tvingades man mitt i omkörningen att tillfälligt släppa på gasen och sen gasa på igen.

Senare modeller fick en vacuumtank som jämnade ut tryckförändringarna. Tilläggas kan att de flesta bilarna ju var vänsterstyrda även under vänstertrafiken, vilket ytterligare ökade omkörningsäventyret. Fungerade emellertid utmärkt på både stora o lilla Raggarrundan...

Bernt R: Allt under huven på en Cheva-52 är, till skillnad mot en modern bil, intressant. Kanske var det fördelardosan med sina brytarspetsar som dryftades, eller om tändstiften behövde blästras, kanske hur man kan lyfta på tändkablarna en efter en för att konstatera vilken cylinder som hade dålig kompression, huruvida kylargardinens kedja löper som den ska, funkar laddningsrelät eller behöver man knacka lite på det, sitter vacuumslangarna fast, så att torkarna funkar etc

I nostalgichaten kan du fylla på med mer information. Gör det!

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan