Annons

Annons

Annons

10 saker du inte visste om att vara gravid

Att ha en växande bebis i magen kan innebära fler åkommor än illamående och foglossning – som kan påverka dig både negativt och kanske positivt.

Bild: Scanpix

Annons

Vissa känner sig starkare och lyckligare under graviditeten än vanligt, medan andra drabbas av åkommor och sjukdomar du knappt kan stava till. Eller vad sägs om karpaltunnelsyndrom som får fingrarna att domna? Så här kan din kropp reagera när du väntar barn.

Klåda.

Hepatos är ett tillstånd som kan ge klåda under graviditeten. Anledningen till klådan beror på att levern påverkas och nivåerna av gallsyror i blodet ökar och det börjar klia. Tillståndet är helt ofarligt för mamman, men kan vid mycket höga syror påverka barnet. Din barnmorska kan hjälpa dig att testa värdena. Om det blir aktuellt kan du få en remiss till specialistmödravård där du får hjälp att behandla och lindra klådan.

Annons

Klåda mot slutet av graviditeten kan också bero på att huden töjs när barnet växer och är helt ofarligt. Den typen av klåda kan du till exempel lindra genom att duscha med mjukgörande parfymfri olja.

Annons

- Jag hade klåda på fötterna. Jag kände ingenting alls under dagarna, men några minuter efter att jag lagt mig på kvällen så blev fötterna alldeles varma och kliade alldeles outhärdligt. Det gick bara inte att sova, berättar en kvinna i Familjelivs forum.

Kramp.

Att vara gravid är en stor anspänning för kroppen och musklerna, därför kan du ibland få kramp, särskilt i vaderna.

- Jag fick kramp i vaderna på nätterna. Vidrigt! skriver till exempel en blivande mamma i forumet.

Kramp är vanligast under senare delen av graviditeten. Den beror på hormonförändringen under graviditeten samt magens tryck på blodkärlen i benen. Det kan även resultera i att de ytliga blodkärlen kan gå sönder och orsaka stora, ömma blåmärken. För att minska obehagen kan du försöka ligga med benen högt och använda stödstrumpor dagtid. Kramp kan även bero på kaliumbrist och man kan minska risken för det genom att äta bananer.


Karpaltunnelsyndrom.

Domningar och smärtor i handen som beror på att en av handens huvudnerver kommer i kläm. Tillståndet är egentligen vanligast bland medelålders- och äldre kvinnor, men uppstår även ibland i slutet av graviditeten. Symtomen hos gravida uppkommer oftast runt den sjätte graviditetsmånaden och beror på att hormontillströmningen i kroppen ökar mängden vätska som samlas i kroppens vävnader. Karpaltunneln är en trång nervkanal vid handlovens ben som vid ökat tryck kan ge domningar. Symptomen försvinner oftast av sig själv efter förlossningen. Under tiden kan man minska trycket med en speciell skena, ett handledsskydd.

Annons

Annons

Nästäppa.

– Jag fick nästäppa från cirka vecka 16 och fram till dagen efter beräknad födsel, berättar en mamma i forumet.

Många kvinnor blir täppta i näsan under senare delen av graviditeten. Det beror på att de hormoner som mjukar upp livmoderhalsen och förlossningskanalen även gör så att slemhinnorna i näsan svullnar. Då blir du täppt i näsan. För att minska besvären kan du försöka ligga med huvudet högt och skölja näsan med koksaltlösning.

Åderbråck.

Trycket från den växande livmodern och slappare vävnader i ådrorna kan ge åderbrock på benen som inte alltid försvinner efter förlossningen. Åderbrock kan även förekomma i slidan som ger svullnad och värk i blygdläpparna. Detta uppstår oftast i slutet av graviditeten och kan lindras genom att använda bälte som ger stöd för magens tyngd och stödstrumpor.

Åderbråck kan även uppstå i ändtarmen, så kallade hemorrojder, som kan göra ont, blöda och klia. Det uppstår oftast efter upprepade förstoppningar. Har man hemorrojder bör man äta fiberrik mat.

Flytningar.

Flytningar är helt normalt hos kvinnor i alla åldrar och varierar i mängd och lukt, men finns där för att skydda mot infektioner. Under graviditeten kan hormonförändringar göra att man får rikligare flytningar. För en del kvinnor ökar flytningarna under graviditetens gång. Vissa får så rikliga flytningar att det blir som en pöl i trosorna när man ställer sig upp efter en natts sömn.

Finare hy.

I andra trimestern kan du märka att du får en rosigare hy än vanligt. Det kan delvis bero på hormoner, men även på att den ökande blodcirkulationen gör att hyn ser friskare ut.

Annons

– Hurra! Min hy blir så mycket snyggare varje gång jag är gravid. Finnarna försvinner som genom ett trollslag. Ett par månader efter förlossningen är de tillbaka, skriver en medlem i Familjelivs forum.

Annons

Lockigt hår. Ofta kan man höra att gravida vittnar om att deras hår, både på huvud och kropp, förändras. Många tappar mycket mindre hår och håret kan få bättre kvalité och vara lockigare. Kroppshåren kan också växa långsammare. En blivande mamma i forumet skriver:

– Både hår och naglar växer som aldrig förr. Jag tappar mycket mindre hår och naglarna skulle kunna användas som skruvmejslar. Håret har även fått en svag röd nyans.

Ökad sexlust.

För många kvinnor ökar sexlusten under graviditeten. På grund av den ökade blodgenomströmningen i kroppen kan det även vara lättare att få orgasm.

– Jag har varit gravid i lite mer än tre månader och har aldrig varit så sugen på sex som nu. Av någon konstig anledning är det mycket skönare än tidigare, jag kan nästan inte hålla mig längre än fem minuter, skriver en anonym signatur i Familjelivs forum.


Nya smaker.

En graviditet är omvälvande, kroppen ska anpassa sig till något nytt. Kanske inte så konstigt att även matvanor och smaklökar påverkas. Förutom att suget kan bero på en tillfällig brist på något näringsämne finns även andra förklaringar som illamående och blodtryckssvängningar. Många vittnar även om att maten smakar mer och bättre än vanligt.

– Mina smaklökar har förändrats massor sedan jag blev gravid. Allt smakar mer och oftast godare! skriver en kvinna i forumet.

Annons

Källa: Aleksandra Nived, barnmorska på Familjeliv.se, 1177.se, tryggabarn.nu, vardguiden.se


Annelie Norén, Familjeliv.se

redaktionen@familjeliv.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan