Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Dags ändra vårt sätt att leva

Utsläppen av växthusgaser i Västmanland ökade med 0,2 procent under 2010 jämfört med föregående år och uppgick till 8,5 ton per invånare. Om man dessutom tar hänsyn till konsumtionens klimat-påverkan motsvarar utsläppen i Västmanland 11,1 ton per invånare. Utvecklingen i Dalarna är mycket oroande.

För hela landet uppgick Sveriges utsläpp av växthusgaser till cirka sju ton per invånare och år under 2010. Tar man även här hänsyn till konsumtionens klimatpåverkan var utsläppen drygt nio ton per invånare. Att vi flyttar våra utsläpp till andra länder innebär inte att vi kan sluta ta ansvar för dem.

Klimatförändringarna som våra utsläpp skapar drabbar de fattigaste människorna hårdast utan att de har bidragit till problemet. Extrema väderhändelser drar undan mattan för de miljoner människor som är beroende av småskaligt jordbruk för sin överlevnad. Vi i den rika delen av världen har ett stort ansvar att minska vår klimatpåverkan.

Annons

Annons

Preliminära siffror på riksnivå för 2011 visar på något minskade utsläpp. Inkluderar man de utsläpp som hela vår konsumtion leder till, genom import från Kina och andra utvecklingsländer, får vi lägga till 25–35 procent på den svenska utsläppsstatistiken. Vi har fortfarande en lång väg kvar att gå. På sikt måste utsläppen minska till nära noll per invånare och år. På hemmaplan kan vi göra mycket. Utsläppen av växthusgaser varierar kraftigt beroende på hur vi lever. Bor man i lägenhet, cyklar eller åker kollektivt, njuter av semester utan flygresor och äter mer vegetariskt och mindre kött, kan utsläppen vara omkring 2,5 ton per år. För den som däremot bor i villa, använder bil mycket, genomför två längre flygresor per år och har en hög köttkonsumtion kan utsläppen uppgå till så mycket som 20 ton per år.

Dessutom finns här pengar att spara. Genom att energienergieffektivisera och minska användningen av fossil energi kan privatpersoner, företag och kommuner i Västmanland inte bara minska sina utsläpp utan även sina utgifter.

När vi förändrar vårt eget beteende sätter vi också tryck på politiker och beslutsfattare. Om vi ska kunna undvika omfattande klimatkatastrofer måste vi gå före – dels genom att visa att vi är beredda att minska våra egna utsläpp och dels genom att visa solidaritet. Sverige står i skuld till dem som nu får stå för notan för vår utveckling och välfärd.

Annons

Det viktigaste Sverige kan göra för att påverka de fortsatta internationella förhandlingarna är att visa att det är en vinst – inte en börda – att snabbt minska utsläppen av växthusgaser. Den vinsten är både ekonomisk och leder till ett rikare liv. Låt det bli Sveriges och Västmanlands budskap till världen.


Bo Forsberg, generalsekreterare, Diakonia

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy