Annons

Annons

Annons

Kjell-Åke känner igen sig i raggarna

I nästan 20 år har Kjell-Åke Jansson med kamerans hjälp fångat ögonblick bland raggarna på Power Meet. På torsdag öppnar en utställning på Länsmuseet med hans bilder.

Fotograf. Kjell-Åke Jansson har dokumenterat Power Meets svarta sida. Hans bilder visas i utställningen Power Meet som provokation.

Bild: Catharina Linder

Annons

Det är ingen vacker sida av Power meet som Kjell-Åke Jansson visar med sina bilder från Power Meet. Det är den grisiga sidan, där det inte handlar om att visa upp den mest välputsade bilen utan mer om att festa. Och det rejält. Det är gott om trashade bilar, alkohol, lera, naket och rasistiska inslag.

Det är människor som krälar i lera, har sex med gummidockor och super sig redlöst berusade.

– De gamla putsraggarna avskyr det där. Många tycker det är fördjävligt att man visar det här, att man ska sopa det under mattan i stället. Länsmuseet ska ha beröm för att de vågar genomföra utställningen, det kommer säkert att komma kritik, tror Kjell-Åke.

Men den stökiga sidan är en del av Power Meet anser Kjell-Åke. En del som Kjell-Åke har följt på nära håll länge nu. Att komma raggarna nära inpå har inte varit svårt. Raggarna visar gärna upp sig.

Annons

Annons

– Det här är människor som aldrig har blivit sedda. Jag umgås med dem, det är det som är finessen. Sedan har jag en slags avväpnande humor som är till fördel i sådana här situationer, säger Kjell-Åke.

– Det blir något karnevalsaktigt. Att de avreagerar sig. Det är så många människor som inte törs leva ut i dag. Men det är ju mycket alkohol med också som oljar maskineriet.

Han känner igen sig i raggarna. Han är arbetarungen som växte upp på Malmaberg i Västerås. Han hamnade i specialklass på grund av dyslexi, men på folkhögskolan i Skinnskatteberg senare i livet fick han möjlighet att upptäcka fotograferandet. Han är en dokumentärfotograf som tycker om att gå ut i marginalerna och möta människorna.

– Det här är mitt sätt att fotografera. Jag har lätt för att fota människor och det där speciella ögonblicket. Jag är fascinerad av ögonblicket. Det är storheten med foto, att man fryser ögonblicken. Och ytterst handlar det om demokrati, om att syna någonting och få debatt.

Helst fotar han med film, inte digitalt.

– Det är ett annat sätt att fotografera. När det är digitalt matar man bara på. Här väntar man in.

I samband med utställningen kommer också Kjell-Åke Janssons bok, Burnout, ut där hans Power Meet-bilder finns samlade. Till utställningen har även skribenten och ljudproducenten Martin Hedén skrivit texter och gjort ljudupptagningar från Power Meet.

Annons

– Jag söker också bekräftelse som fotograf, vi som gick i specialklass gör så. Men jag har också fått väldigt mycket beröm för det här. Och under arbetet har jag som människa blivit lugnare.

Från utställningen. Foto: Kjell-Åke Jansson


Catharina Linder

catharina.linder@vlt.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan