Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nostalgi - 70-talet

Hammarby växte så det knakade

Ytterligare ett stort bildalbum med foton från Hammarby. Allt från 40-tal och framåt.

Bild: Vlt /arkiv

Annons

31 mars 1965. Hammarby villadel, som den ter sig från luften just nu. I området t.v om Suraleden och längst ned mot Sigfrid Edströms gata finns kvarteret Vällingklockan, där byggnadsfirman Gustav Ahlqvist har 64 radhuslägenheter under arbete. Längre upp, i Skördetröskan m fl bygger Lennartssosn byggnadsfirma 36 radhus samt butik och kvartersgård. T.h. om Bygatan ses den ahlqvistska höghusbebyggelsen i Höskrindan m fl inalles omfattande 324 lägenheter. I bildens nederkant också några Asea-villor, producerade av byggnadsfirman Grubb.

Bild: Vlt / Arkiv

Hammarby centrum 1979.

Bild: Per-ola Holm / Vlt Arkiv

25 april 1980. Bygatan.

Bild: Göran Widerberg / Vlt Arkiv

10 januari 1983. Nu ska det byggas uteplatser mellan gårdarna i de här fastigheterna på Hammarbacksvägen.

Bild: Per G Norén / Vlt Arkiv

Annons

Annons

Hammarbygärdet 4 oktober 1956.

Bild: Johny Gladh / Vlt Arkiv

29 april 1965. Hammarby.

Bild: Vlt / Arkiv

13 december 1963. Hammarbyområdet ses här i flygperspektiv, sådant det tedde sig i det inledande exploateringsskedet för någon tid sedan. Redan nu är bilden kraftigt förändrad. Och ännu intensivare insatser skall sek i detta liksom i flera av de nya stadsplanelagda områdena. Västerås anser sig välrustad i fråga om tomtmark för bostadsbyggande under de närmsta åren, fram till 1968.

Bild: Vlt / Arkiv

Hammarby i juni 1972.

Bild: Vlt / Arkiv

19 februari 1974. Hammarby, rangerbangården.

Bild: Vlt / Arkiv

13 maj 1975. Mimers fastigheter vid Liegatan.

Bild: Lars Höglund / Vlt Arkiv

11 mars 1974. Hammarbacksvägen.

Bild: Svante Remshagen / Vlt Arkiv

13 maj 1975. Mimers fastigheter vid Liegatan.

Bild: Lars Höglund / Vlt Arkiv

Annons

14 februari 1964. De av arkitekterna Elin och Hellsten ritade Mimer-villorna kommer att ligga som denna modell visar. Närmast t.v. om Liegatan de 42 atriumhusen, på högra sidan av gatan de 30 parhusen i kv Lien och längst upp de 50 radhusen i kv Höstacken.

Bild: Vlt / Arkiv

Annons

9 april 1964. Västerås expanderar i flera riktningar, inte minst västerut, där Hammarby-området just nu företer denna bild från luften. Längst ned t.h. skymtar de pågående Asea-villorna, ungefär i bildens mitt finns Mimers stora nya villaområde i kvarteret Lien, Självbindaren och Höstacken och närmare kameran byggnadsfirman Gustav Ahlqvists byggenskap: 324 lägenheter i flerfamiljshus. Området med de höga husen något till höger om Mimers villor är Vetterstorp.

Bild: Vlt / Arkiv

Bostadsbebyggelse på Hammarby 1947.

Bild: Vlt / Arkiv

29 april 1965. Flygbild över Hammarby.

Bild: Vlt / Arkiv

26 april 1965. Här har tidens tand nött bort bildtexten. Det som återstår är början: Populä ... och slutet ... Efterfrågan. Poppis att bo på Hammarby kan man kanske misstänka.

Bild: Vlt / Arkiv

15 december 1962. Hammarby ter sig ungefär så här stadsplanemässigt. Vissa smärre justeringar skall göras, innan denna plan går till godkännande. Gränsgatorna är t.v. Köpingsvägen, nedtill Nybyggevägen och upptill den blivande Surahammarsleden. Tvärs genom det nya området löper Sigfrid Edströms gata och in från höger kommer Hammarbacksvägen. Sexvåningshusen ses i bildens mitt. Längst ned t.v. skymtar det långa Vetterstorpshuset Krumeluren.

Bild: Vlt / Arkiv

25 februari 1975. Undrar vad pilarna pekar mot, det kanske är en illustration kring bullerproblemen på Hammarby?

Bild: Coje Larson / Vlt Arkiv

Vi Aseater nummer två 1957. Här berättas om en Aseastad i vardande. På översta bilden sitter familjen Tore Lindén i sitt trivsamma vardagsrum i enfamiljsvillan. Lägg märke till det brutna taket och spaljén - väggen till matvrån.

Bild: Vlt / Arkiv

Annons

Personaltidningen Vi Aseater. Fortsättning från förra sidan. På översta bilden sitter ingenjörerna John Andrén och Lars Ohlson i den förres rum på Hotell Sjöhagen. Och på den undre bilden står Torbjörn och Yvonne Lindén och undrar vad mamma har för gott i kylskåpet. Barnen står vid arbetsbänken, som ser ut som en bardisk.

Bild: Vlt / Arkiv

Så här såg personaltidningen Vi Aseater ut 1957. Här berättas om pojkhemmen på Hammarby som 1957 firade 15-årsjubileum. De beskrivs som att de "slog väl ut redan från början". Fosterföräldrarna tar väl hand om tonårsgrabbarna som kommer från hela landet.

Bild: Vlt / Arkiv

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy