Annons

Annons

Annons

Västerås

Telefonkioskerna går snart i graven

Om två år är telefonkioskerna i Västerås ett minne blott. Telia kommer nämligen att montera ner de 17 som finns kvar i Västerås innan 2015 är till ända.

Snart Telefonnostalgi. Nostalgiker kan trösta sig med de gamla telefonkioskerna som finns på Tekniska museet i Stockholm och de som var till salu i september gick åt samma dag informationen gick ut, Telia var helt nedringda. Foto: Rune Jensen

Annons

Det är tomt så när som på några torra löv vid stans telefonkiosker. Den utanför Punkt tar en kvinna som passerar för en busshållplats och telefonkiosken på Stora torget syns knappt.

När VLT ringer upp Monica Westlund vid tekniska nämnden på Västerås stad blir hon förvånad.

– Jag har inte hört något om att de ska bort. Det är överraskande, det blir stora ingrepp i stadsmiljön, säger hon.

Annons

Men så är fallet enligt Telia. 2015 ska alla telefonkioskerna plockas bort. Anledningen till det är helt enkelt att det kostar mer än det smakar.

Annons

– Kostnaderna för drift, underhåll, reparationer och tyvärr också vandalism är för höga med tanke på att användningen successivt har minskat med åren. Många används inte alls. Det här är en utveckling som pågått under många år, nästan alla har ju en mobiltelefon i dag, säger Irene Krohn, pressansvarig på Telia.

99 procent av svenskarna använder inte telefonkiosken till vardags enligt en Sifomätning som Telia står bakom. Det är främst från befolkade platser som sjukhus och tågstationer det kioskrings.

Men även utländska turister kan vara i behov av telefonkioskerna ibland, berättar Irene Krohn.

Passa på innan den är borta.


Åsa Johansson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan