Annons

Annons

Annons

Annons

Nostalgi - 70-talet

Hörnan, en fjäder i hatten för Barbara

Västerås i Hylands hörna. Presentationen i går kväll blir en fjäder i hatten för Barbara. Om nu inte fjädern i den lilla squawens pannband räcker till. Barbara Kabacinska, stadsvärdinna och student, fick mycket och vackert sagt om Västerås på några korta minuter. Flera hundra hjälpte henne.

1969. Oj vad folk som dragits samman för att göra Västerås fem TV-minuter så innehållsrika som möjligt. Här fanns både militärmusikkåren, flickgardet, studsmattehoppande Flippers och vi vanliga åskådare. Och kylan var på plats, tyvärr, tyvärr. Det här är en inscannad tidningssida, därav den dåliga bildkvaliteten.

Bild: Per G Norén / Vlt Arkiv

Annons


18 april 1969.

Så många hade nämligen samlats i Lions corner på Torggatan i Västerås för att låta sig televiseras.

Först alla som var med på riktigt: När det kom klartecken från Stockholm halv elva på kvällen spelade först militärmusikkåren upp. Så var det flickgardets tur att ta vid. Hur våra västeråsflickor kunde hantera sina batonger (lilla Röda fjäderns nomenklatur) i denna kyla är en gåta, men det gick galant.

Och Flippers hoppade på sin studsmatta, det skänkta blivande travstoet leddes in till allmänt beskådande. Det utlottas - köp!

Lilla Röda fjädern talade väl om vår rena luft, vårt gåvänliga city och hon gav också besked om Röda fjäderns insamlingsresultat just nu:

Annons


Västerås har bidragit med 145 000 kronor!


Länet är uppe i åtminstone 318 000 kronor!

Annons

Mycket mer är på väg. Jättebra, men det kan bli ännu bättre och det behövs om vi ska närma oss insamlingstopparna. Men flera initiativ är på gång, staden och länet är uppladdat till en hektisk final.


Glöm inte att även du, kära läsare är med!

Ja, ni som satt hemma vid TV-apparaterna kan inte ana det spel som föregick den femminuterlånga inspelningen. Redan på förmiddagen stod TV:s bussar på plats.


Vid niotiden på kvällen började folk samlas, även alla vi som inte deltog som annat än publik. Producenten Barbro Frank producerade, insamlingsgeneralen Knut Stiblert dirigerade, landshövdning Cederwall inspekterade och turistintendenten Lars Hjelm försökte sufflera Barbara med tjänliga repliker.

Hon klarade sig bra även själv, det visade en provduell med Lennart Hyland under väntetiden, en duell när både Lennart och Barbara kunde vara något mindre konventionella än under sändningen.

Det var ett liv och ett kiv, som humoristen Alfredsson säger, på Torggatan.

Det blev klent med sömn för de kringboende, men de ägnade sig åt att bese skådespelet inifrån rumsvärmen. Vi avundas dem, vi som stod ute i kylan.

Det var kallt. Fråga flickgardet. Deras kjolar är inte för denna årstiden.


Nå, när lilla Barbara kom på plats måste man ju öppna fönstret förstås. Glad farbror öppnade så mycket att flaskan flög i trottoaren som en projektil från tredje våningen.

Annons

Annons

Fullfjädrat, sade annan glad yngling vid min sida.

18 april 1969. Barbara Kabacinska (troligtvis felstavning, idag heter hon Kabacinski Hallström, reds anm.) vår Röde fjädern-squaw, är infödd västeråsflicka, stadsvärdinna sedan tre år och studerar språk på universitetet. Hon fick föra stadens talan i torsdagens Hylands hörna. Ursäkta bildkvaliteten här, det är ett tidningsklipp som scannats av, originalbilden var svår att hitta.

Bild: Per G Norén / Vlt Arkiv

Tolv miljoner

VLT den 6 augusti 1968.

Tolv miljoner kronor har Stiftelsen Fokus - bostäder för arbete åt handikappade - till sitt förfogande efter det stora insamlingsarrangemanget Röda fjädern som i Lions regi svepte som en våg över landet och ryckte med sig allmänheten för att göra en konkret insats för de handikappade.

En del av dessa pengar kommer, om förhandlingarna mellan stiftelsen och Västerås stad och landsting går i lås, att användas för ett handikappcentrum på Vallbyområdet med ett tjugotal handikappvänliga lägenheter i närheten.

Annons

Annons

Till toppen av sidan