Annons

Annons

Annons

Västerås

Klockor och guld stals från auktionsbyrå

Auktionsbyrån Effecta tvingades dra tillbaka 36 objekt från sin måndagsauktion i går. Orsak: Guld och klockor till ett utropsvärde av 37 000 kronor stals vid ett inbrott i förra veckan. ”Vi tror oss veta hur det här har gått till”, säger vd:n och innehavaren Tapio Hurtta.

Stölddrabbad. ” Vi har lärt oss en läxa,” Säger Tapio Hurtta, som tänker se till att förra veckans inbrott hos Effecta inte upprepas.

Bild: Per G Norén

Annons

Effecta har både överfallslarm, vanligt larm och kameror i delar av lokalerna. Ändå hann tjuvarna få med sig en hel del guld och klockor.

– De var både smarta och – hoppas jag – mindre smarta, säger Tapio Hurtta.

Själv var han av en slump först på brottsplatsen i onsdagskväll. Polisen kom sekunderna efter, tre minuter efter att larmet gått. Så snabbt att tjuven eller tjuvarna kan ha varit kvar i lokalerna för att därefter ge sig av hals över huvud.

Dessförinnan hade tjuven varit på plats tidigare under kvällen och krossat rutan till ytterdörren. Larmet gick och Bevakningstjänst åkte dit och reparerade provisoriskt.

Men det första inbrottsförsöket visade sig vara ett trick för att bana väg för ett andra. Den lagade dörren var enklare att forcera.

Annons

– De visste precis vad de var ute efter och hur de skulle gå i lokalerna. Man måste känna till hur borden står annars famlar man i blindo i mörkret. De måste ha rekognoserat, säger Tapio Hurtta.

Annons

– Därför tror vi oss veta vilka det är. Vi hade tidigare i veckan två killar inne här som ställde konstiga frågor. De finns på bilder från våra kameror. Utredningen får visa om vi har rätt.

Redan dagen efter inbrottet greps en person, misstänkt för häleri. Han anhölls och häktades senare i veckan.

Han är inte misstänkt för själva inbrottet, men polisen har gott hopp om att hitta tjuven eller tjuvarna, eftersom en del av stöldgodset anträffats hos den för häleri misstänkte. Fingeravtryck och dna via blodspår på det stulna kan då leda rätt.

– Det är säkert flera inblandade, säger Lars Fjellman, kriminalinspektör på häktesgruppen, som utreder.

Han har alltså en del att gå på. En av tjuvarna tycks också ha tappat sin mobiltelefon utanför ingången.

Tapio Hurtta har bara råkat ut för inbrott en gång tidigare och det var för 25 år sedan.

– Men nu har vi lärt oss en läxa. Vi får se till att hantera det här bättre. Bland annat ska vi försöka få tillstånd att kameraövervaka överallt. Och så ska vi dela upp större poster guld på flera auktioner.

Det mesta av det stulna kom från polisens hittegods. Bara ett par privatpersoner har fått sina inlämnade föremål stulna. Det gör det lite enklare för Hurtta och hans medarbetare. Inte minst gäller det försäkringsfrågan.

Annons

– Det kan vara knepigt att försäkra andra människors egendom, men här är vi förstås ersättningsskyldiga. Och vi är försäkrade.

Annons

Gårdagens auktion förflöt ändå som vanligt. Minus ett antal saknade guldföremål och klockor.

Utropspris: 1 300 kronor. Men stulet.

Bild: Effecta

Utropspris 2200 kronor. Men stulet.


jan pargell

jan.pargell@vlt.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan