Annons

Annons

Annons

Annons

Så får du ro för nattsömn

Svårt att somna eller vaknar du varje natt? Omkring 70 procent av svenskarna drabbas någon gång i livet av sömnproblem under mer än en månads tid. Landstingshälsans Pierre Mood ger dig råd för bättre sömn.

vanligt bekymmer. De flesta drabbas någon gång i livet av problem med sömnen. Det finns knep för att komma på rätt köl igen. Mörker i sovrummet är ett tips.

Bild: Nina Varumo/scanpix

Annons

Pierre Mood är psykolog på Landstings- hälsan i Västmanland som jobbar med företagshälsovård. Han möter många som har problem med sömnen. Stress och oro på jobbet, och i livet i övrigt, är vanliga orsaker.

Sömnbesvären kan delas in i tre kategorier: insomning, att du har svårt att somna, uppvaknande under natten och att vakna tidigt. De olika problemen kan mötas på olika sätt, här är några tips att testa:

Insomning. Det är viktigt att ge kroppen signaler om att det snart är läggdags.

– Cirka en och en halv timme innan du ska gå och lägga dig är det bra att släcka lampor i hemmet, säger Pierre Mood.

Från denna tidpunkt ska man även undvika vakenhetshöjande aktiviteter som att hänga tvätt, plocka ur diskmaskinen och liknande bestyr.

Annons

Sänk volymen på tv:n, det minskar stresshormon.

Annons

Följ en tydlig rutin när du lägger dig. Det är ett sätt att tala om för hjärnan att det är dags att varva ner.

– När man var liten fick man höra att man skulle kissa, borsta tänderna och sätta på pyjamasen. Det är inte så dumt, säger Pierre.

Ett mörkt och svalt rum underlättar också insomningen.

Låt sovrummet vara en vilsam zon.

– Sängen ska vara en sov- och kärleksplats. Den ska inte någon gång användas som arbetsplats eller för datorspel eller liknande, säger Pierre Mood.

Vaknar under natten. Många vaknar på grund av att de är kissnödiga. Precis innan sänggång – gå på toaletten och sitt kvar en stund.

– Låt det ta sin tid så att du kissar ut de sista dropparna.

Börjar man ligga och vrida och vända sig är det bättre att gå upp i tio minuter. Ligg inte och skruva dig i mer än tio minuter, då är det bättre att ta en tio minuters paus.

– Bli kompis med sängen. Gå upp i mörker och håll dig i mörker. Sitt gärna på avstånd från sängen och känn att du börjar längta efter den innan du går tillbaka, säger Pierre.

Vakna tidigt. Vaknar man under natten eller vaknar man tidigt bör man, trots att det är svårt, inte ligga och reta sig, det triggar stress som gör det svårare att somna om.

– Konstatera att ”jaha nu vaknade jag. Okej. Med största sannolikhet kommer jag att somna om”. Kroppens egna sömnmedel, melatonin kommer att hjälpa dig att somna om, säger Pierre väl medveten om utmaningen i detta.

Annons

Tänk på och håll fast vid en bild eller situation som givit dig lugn förr, ett minne eller plats.

Annons

Ligg kvar. ”Om du inte måste gå upp för att du är kissnödig, gå inte upp. Att gå ur sängen höjer vakenheten”, säger psykolog Pierre Mood på Landstingshälsan.

Bild: Rune Jensen

Härliga sömn/besvärliga sömn

När vi sover återhämtar sig kroppen, hjärnans aktivitet går ner och välgörande hormoner frisätts.


Det finns undersökningar som visar att svenskar sover sämst i Europa. En av fyra svenskar har problem med sömnen. Kvinnor har oftare problem.


Vanligaste sömnbesvären är svårigheter att somna, att vakna flera gånger på natten och att inte sova tillräckligt länge.


För lite sömn ökar risken för åldersdiabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.


Vanligtvis behöver vuxna sova sex till åtta timmar. Unga behöver sova mer än äldre.


Ofta är sömnproblem kopplade till situationen på arbetsplatsen.


Källa: Nationalencyklopedin.


Helena Bergenhamn

helena.bergenhamn@vlt.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan