Annons

Annons

Annons

Annons

Nostalgi - 70-talet

Varför äter vi våfflor idag?

Säg vår fru snabbt tio gånger på raken. Kanske låter det då som ordet våffla? Och på tal om vår fru - om nio månader föds en berömd bebis.

Bild: Vlt Arkiv

Annons


Den 26 mars 1975 redde VLT ut saken:

Vårfrudagen är jungfru Marias bebådelsedag och egentligen en katolsk högtid, eftersom vi inte dyrkar Jesu moder i den protestantiska kyrkan.


Tidpunkten fastställdes till exakt nio månader före jul och eftersom dagen ligger nära vårdagjämningen har en del vårbruk kommit att knytas dit.

Förr gällde över hela Sverige att man från och med den 25 mars skulle ha alla sysslor i ladugården färdiga innan kvällen kom.

I Skåne kallas vårfrudagen tredje torsdan i Tor (Mars) i anslutning till den där kända versen: Tredje torsdan i Tor/ träder tranan dansen på Skånes jor'/ Merafton pigor och drängar/ gån i dagsljus i era sängar.

Annons


Merafton innebär att man får ett eftermiddagsmål från och med nu.

Annons

Tranornas ankomst om våren är i södra Sverige knuten till vårfrudagen och det finns ett talesätt om att "tranan bär ljus i säng". En extra fest kunde äga rum bland hantverkarna för att fira attman nu inte längre behövde arbeta vid eldsljus.

Arbetsförhållandena innan det elektriska ljuset revolutionerade våra hem var mycket olika våra och gränserna för de olika halvåren viktiga.


Vårfrudagen kom att beteckna början på ett nytt växtlighets- och näringsår.

Dagen innan skulle man bryta jorden, hette det i Skåne. Om det då fryser på natten, kommer frostnätterna att hålla fyrtio nätter framåt.


Lika mycket snö som det är kvar på hustaken den dagen, lika mycket blir det på marken vid Valborgsmäss, lyder en annan uppfattning.

Tranan spelade en stor roll i sydsvenskt folkliv och det finns följaktligen en mängd olika transeder där. Tranan kunde komma med gåvor till barnen, ibland kastade man så kallade tranbrev till varandra, utklädd till trana, och i allmänhet skulle man då springa barfota.

Kokta ägg hörde också ofta till trakteringen och mitt i äggfaten tronade en papptrana med vaxljus i näbben, den enda belysning som fick förekomma.


Om natten kom den "riktiga" tranan och lade tranpåsar med olika gotter under kudden.

Annons

Marias sammanhang med Vårfrudagen är således undanskymd av många andra bruk. Vi märker väl framförallt av dagen som våffeldag.


Varför äter man våfflor just då?

Jo, det är en ordleksbunden tradition. Våfflor är ett ord som ursprungligen hör samman med "vår fru". På andra håll åt man gädda, så kallad vaffergädda, och i Dalarna var det sed att flickorna skulle koka välling eller gröt till pojkarna och lägga i något som ett giftermålstecken.


Ulla Peterson

Annons

Annons

Till toppen av sidan