Annons

Annons

Annons

Nostalgi - Arosiana

50 år av hotat skapande

Ett halvt sekel har gått sedan Västerås fick en egen konstskola.

2009. I samband med nya nedläggningshot deltog de tidigare studenterna Sonja Skorka och Julia Liljegren i protester vid Stadshuset. Politikerna i den dåvarande alliansstyrda utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden ville inte ge bidrag till skolan efter vårterminen 2010. Protesterna tog skruv och skolan blev kvar, men fick nedskurna bidrag, vilket tillfälligt ledde till 14 studieplatser i stället för 26.

Bild: Fredrik Johansson/vlt Arkiv

Annons

Konstnärer har formats här, men också arkitekter, designers och grafiker. Skolan har genomgått flera kriser, men nu – på den 51:a våren – ser det ljust ut.


1962 påbörjade teckningskonsulenten Erik Segerberg och konstnären Tore Hultcrantz sitt arbete för att starta en konstskolan i Västerås.

Då, precis som nu, ansåg skolans förfäktare att industristaden behövde en konstskola.

– Det är viktigt för staden, en gammal industristad, och fantastiskt för ungdomar härifrån att det finns, säger Bo Ljung, lärare och konstnär.

Han har själv gått på Västerås konstskola, som flera av de andra lärarna.

– Alla lärare är aktiva konstnärer, det är en viktig del av Västerås konstskola, berättar Bo.

Annons

– Och en stor närhet mellan lärare och elever, det har hängt med sedan 1963, säger Hannu Högberg, rektor sedan 2007.

Annons


I början var konstskolan en kvällskurs vid Västerås konstförening. År 1967 började skolans konstlinje dagtid. Först var utbildningen ettårig, med tiden blev den tvåårig. Den har inte alltid varit studiemedelsberättigad heller.

– När jag gick här fick jag jobba på nätterna och studera på skolan på dagarna, berättar Bo. Upplägget höll dock inte i längden och Bo var tvungen att sluta skolan.

Gamla Hakonshus i Vasaparken, vid den numera försvunna Hamngatan var skolans hemvist fram till mitten av 1970-talet. Men det stora huset, ritat av stadsarkitekten Erik Hahr, revs trots lärares och elevers protester.


Flytten gick 1978 till Djäknebergsskolans annex, i hörnet Biskopsgatan-Västra Ringvägen.

1986 flyttade verksamheten tvärs över gatan till de två översta våningarna i Djäknebergsskolan. Där håller Konstskolan till än i dag.

I runda slängar 1 200 elever har passerat skolan genom åren. Elevantalet har oftast legat kring 25 per årskurs. Mikael Genberg, Robert Ståhl, Jennifer Espling, Dan Widh, Marcus Ivarsson och Bosse Andersson är några av konstnärerna som gått Västerås konstskola.

– En liten del blir konstnärer. En del hamnar inom grafisk design, animation, reklam och design, säger Bo.

Han understryker att utbildningen kan komma till gagn i andra yrkessammanhang.

– Det jag lärde mig bland annat var att förlita mig på en kreativ arbetsprocess, säger den före detta eleven och konstnären Jakob Ojanen, lärare på skolan. 

Genom åren har skolan gått igenom ett antal kriser som hotat dess existens. Det senaste elddopet skolan gick igenom var 2009 då kommunens utbildnings- och arbetsmarknadsnämnd inte längre ville skjuta till bidrag.

Annons

Annons

– Kommunen ändrade sig mycket tack vare gamla elever som engagerade sig, skrev till kommunen och visade vad de gjort. Också kulturinstitutioner engagerade sig, berättar Hannu Högberg.

Ett nytt statligt bidrag och ett numera mindre bidrag från staden håller skolan i gång. De närmaste tre åren ser ljusa ut, då man just fått besked om fortsatt statligt bidrag.

1993. VLT förevigar eleven Pauline Salzer under en krokistudie. Bara något år senare var skolans existens hotad på grund av statens gymnasiereform. Efter flera år av osäkerhet tog ABF över driften, i augusti 1996.

Bild: Göran Widerberg/vlt Arkiv

930202. Från vänster Ingrid Arup, Mats Gustafsson och Michaela Gren

Bild: Göran Widerberg / Vlt Arkiv

19861030 Västerås konstskola

Bild: Kenneth Hudd / Vlt Arkiv

1967. Teckningskonsulent Erik Segerberg undervisar elever på Konstskolan. Segerberg var Sveriges första teckningskonsulent och kom till Västerås 1948. Han tog initiativ till Västerås konstskola och var föreståndare för den 1963-1974.

Bild: Per-ola Holm/vlt Arkiv

Skulptur. Efter modell skulpterar man för tillfället i skulptörgruppen i KFUK:s källare. Från vänster Birgitta Öhlin, Bo Holst, Ragnar Roos, Elsa Camming, Karin Friman,Göre Reisten, Osmo Isaksson och Ernfrid Dalne. Modellen och den grånade hjässan i förgrunden är anonyma.

Bild: Vlt / Arkiv

Konstskolans elever målar kasionbyggets plank. publicerad 1 juni 1972

Bild: Johny Gladh / Vlt Arkiv

Annons

Målning av nakenmodell är ett viktigt inslag i undervisningen på Västerås konstskola. Viiv-Anne Andersson från Köping är en av dagskolans 20 elever. 31 okrober 1973

Bild: Per G Norén / Vlt Arkiv

1986. Västerås konstskola på 1980-talet. Känner du igen dig? Eller känner du igen någon annan? Hör av dig till VLT på mejladressen bettina.back@vlt.se.

Bild: Kenneth Hudd/vlt Arkiv

Annons

AnneCharlotte Dahl har etsat ett självporträtt. Västerås konstskola. 19861214.

Bild: Ulf Axelson / Vlt Arkiv

Studiet av den nakna människokroppen ger nycklarna till många formproblem och modellmålning är ett regelbundet inslag i konstskolans undervisning. 31 oktober 1973

Bild: Per G Norén / Vlt Arkiv

1963. I begynnelsen, 24 september. ”På den här kvällen från Västerås konstskolas första kurskväll ses konstnär Osmo Isaksson ge eleven Solveig Hvitman några råd. På modellpallen sitter Marie Liljendahl” lyder bildtexten i VLT. I artikeln framgår att Marie Liljendahl flyttat från Blekinge för att gå på konstskolan. Läraren Osmo Isaksson (1918-1997) var en finländsk konstnär verksam vid bland annat Helsingfors konstakademi och Västerås konstskola.

Bild: Vlt / Arkiv

1970. I november möter VLT huvudläraren i måleri Tore Hultcrantz. Tillsammans med Erik Segerberg startade konstnären Tore Hultcrantz skolan 1963. Mellan 1974 och 1988 var han skolans föreståndare.

Bild: Per-ola Holm/vlt Arkiv

1978-10-03 Konstskolans nya lokal Djäknebergsskolan

Bild: Per-ola Holm / Vlt Arkiv

Annons

2014. Verksamma vid skolan i dag: Överst Bo Ljung konstnär och lärare i måleri och konsthistoria, Kjell Dahlberg (controller, håller koll på ekonomin), Hannu Högberg, rektor, och Jakob Ojanen, konstnär och lärare i teckning och måleri.

Bild: Helena Bergenhamn

Jakob Ojanen, konstnär. Han undervisar på Konstskolandär han själv gick för några år sedan. Nu bor han i Stockholm har pluggat på Konstfack och var när bilden togs 2013 aktuell med en utställning på Galleri KAZ i Västerås. °

Bild: Tony Persson / Vlt Arkiv


Helena Bergenhamn

021-19 92 05
helena.bergenhamn@vlt.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan