Annons

Annons

Annons

Annons

Nostalgi - 70-talet

Sexmord i Västerås

Vi lovar skakande, otäck och sorglig läsning på Nostalgisidan i sommar.Under sju veckor framöver berättar vi om några av morden som skakat Västerås på nostalgisidan. Först ut blir sexmordet på Clary Jansson 1970, en 29-årig man erkänner, året innan dömdes han för sluten psykiatrisk vård för mord på en 74-årig kvinna i Kristianstad.

Annons


VLT 16 mars 1970.

Sextioettåriga Clara (Clary) Janson, Rudbecksgatan 6 B, påträffades på söndagsmorgonen mördad i sin lägenhet i Västerås. Kvinnan, som var ensamboende sjukpensionär har sannolikt strypts. Gärningsmannen är okänd.

Omkring 25 polismän var på söndagen engagerade i spaningarna efter mördaren. Styrkan utökas i dag, måndag, med fem experter från Stockholmskriminalen. Då räknar man också med att få preliminärt obduktionsbesked från rättsläkaren, docent Christer Busch, Uppsala.


Polisen räknar med att kvinnan legat död i sin enrummare i flera dagar. Man tror att mordet begicks i tisdags eller onsdags. Gärningen upptäcktes sedan portvakten Ivar Karlsson slagit larm om att lyset brunnit flera dygn i sträck i den ensamma kvinnans lägenhet.

Annons

Annons

– Den radiobilsbesättning som beordrades till platsen och med portvaktens hjälp tog sig in i den låsta enrummaren, slog mordlarm vid 9.30-tiden på förmiddagen, säger spaningsledaren poliskommissarie Uno Wåxnäs till Länstidningen.

– Kvinnan låg i det närmaste avklädd på sin säng och hennes huvud var omvirat med klädesplagg. Vi räknar med att det är fråga om ett sexbrott.

Ingenting tyder på att handgemäng föregått mordet. Lägenheten, en enrummare med kök och matvrå, var i relativt god ordning. En bandspelare stod och snurrade och på ett bord fanns en vinflaska och glas. Flera dagars post – dock inte dagstidningar – låg på golvet innanför ytterdörren. Lägenhetens persienner var nedfällda.


– Såvitt vi hittills har kunnat finna hade den döda kvinnan begränsad bekantskapskrets i Västerås. Hon tycks inte heller ha umgåtts med grannar under de två–tre år hon bott i fastigheten, säger kommissarie Uno Wåxnäs.

– Vi arbetar efter teorin att gärningsmannen är en av hennes få bekanta.

Brottsplatsundersökningen, vilken görs av två man från Stockholmskriminalens tekniska rotel, inleddes vid 15-tiden på söndagen och pågick sedan hela dagen. Samtidigt var en stor styrka polismän sysselsatta med "dörrknackning" i angränsande flerfamiljshus. Detta arbete gav inget direkt tips om när mordet skulle ha skett.

Vädret var fint på söndagen – många familjer var utomhus och därför inte anträffbara för dörrknackarna. Spaningsledningen hade också svårt att nå myndigheter – pastorsexpeditioner och liknande – för att klarlägga kvinnans identitet. Först sent på eftermiddagen fick man kontakt med anhöriga till den mördade, som tidigare varit bosatt i Kolbäck.

Annons

T. f. länspolischefen Lennart Terrvik, Västerås, är förundersökningsledare:

Annons

– Även om mycket tyder på att kvinnan är strypt vet vi inget om dödsorsaken förrän obduktionen är gjord. Den döda kvinnan har blött. Vi vet dock ännu inte om hon har sårskador. I dag, måndag, anländer till Västerås mordkommissionens biträdande chef Otto Andersson, Stockholm tillsammans med fyra experter på inre spaning och registrering. Denna styrka kommer huvudsakligen att syssla med sammanställning av de uppgifter som bland annat dörrknackarna levererar till spaningsledningen.


VLT gjorde också en intervju med portvakten Ivar Karlsson som publicerades den 16 mars 1970.


Portvakten


Hon var ensam . . .

Det var en fru i en fastighet mitt emot, som först fattade misstankar om att allt inte stod rätt till, berättar portvakten Ivar Karlsson, som bor i ingången intill den mördades. Lyset hade brunnit dag och natt sedan början av förra veckan.

– Under helgen kontrollerade jag lägenheten och lyset brann fortfarande. På söndagsmorgonen kontaktade jag vicevärden som i sin tur larmade polisen. Vid halv tiotiden släppte jag in dem i lägenheten.


– Fröken Janson har bott i lägenheten sedan 1967, berättar hr Karlsson vidare. Under dessa år har jag aldrig sett att hon haft någon besökare. Hon var alltid ensam utan kontakt ens med grannarna.

– Det har förekommit en del underliga saker i de här trakterna den sista tiden. En fönstertittare har flera gånger smugit omkring, men sedan någon vecka tillbaka är han helt försvunnen.

Annons

– Han brukade faktiskt vara här även på dagtid berättar hr Karlsson vidare. Det är en man i 30–35-årsåldern med blå överrock och han har glasögon. När han gjort sina nattliga besök har han gått omkring och känt på dörrarna i flera fastigheter.

Annons

– Man ska väl inte koppla ihop saker och ting alltför lättvindigt, men nog förefaller det underligt att han försvann så spårlöst för just omkring en vecka sedan.

Den mördade låg i en säng i sin enrumslägenhet på Rudbecksgatan - se pilen - med huvudet omlindat av klädesplagg.

Portvakten Ivar Karlsson slog larm om den mystiska belysningen i mordlägenheten. På bilden ses han utanför ingången där den mördades lägenhet finns.

Förundersökningsledare är t. f. länspolischef Lennart Terrvik (t. v.) och spaningsledare poliskommissarie Uno Wåxnäs.


Text: Flor och Lerr. Foto: Tage Berggren och Svante Remshagen

Annons

Annons

Till toppen av sidan