Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nostalgi - 70-talet

Sjömannen mordhäktad

Den 26 mars 1970 berättar den häktade om hur han sökte upp polisstationen. "Jag var slut efter allt supande och ville tillbaka till sjukhuset för att få vila."


VLT 26 mars 1970.

Sjömannen mordhäktad

Den 29-årige f. d. sjöman från Kristianstad som misstänks för att genom strypning ha dödat 61-åriga Clary Janson i hennes lägenhet på Rudbecksgatan i Västerås den 9 mars häktades på onsdagen av rådhusrätten i Västerås. Mannen förklarar fortfarande att han inte minns något av kvällen. Försvaret bestred inte häktningen.

Annons


Han kom till Hallstahammar samma dag som mordet begicks och tillsammans med en kamrat åkte han till Västerås på eftermiddagen. De gick en så kallad krogronda som slutade på Västerås stadshotell.

Annons

Rättens ordförande ville att mannen med egna ord skulle berätta om kvällen.

– Jag kom ihåg restaurangen och att vi sedan pratade med en kvinna vid hennes bord. Något utseende kunde han inte minnas.


– Hon såg ut som folk i största allmänhet, sade han.

Det var ungefär allt 29-åringen mindes – förutom att han hade ett dunkelt minne av att kamraten greps av polisen sedan han huggit med kniv mot en vaktmästare. Den misstänkte uppträdde under kamratens bråk på hotellet korrekt och det fanns inte då någon anledning att ingripa mot honom.


– Jag vaknade upp på tisdagen. Det kändes som om jag hade gått hela natten. Jag var dödstrött, men fortsatte att dricka sprit med några män. Mannen har även gjort ett frisörbesök under den dagen något som han mycket svagt minns.

På tisdagskvällen sökte han upp polisstationen.

– Jag var slut efter allt supande och ville tillbaka till sjukhuset för att få vila.

Mannen dömdes den 24 juni förra året för mord sedan han den 3 mars 1969 bragt en kvinna om livet. Han har under året haft två permissioner om fem dagar innan han den 9 mars skulle börja omskolningskurs i Hallstahammar.


– Permissionerna har jag skött bra – jag har tillbringat tiden hos en syster. Första gången hade jag antabus för att klara spritproblemet.

Häktningsförhandlingen tog ingen längre tid – efter 15–20 minuter var det hela klart. Mannen försvaras av advokat Ulf Nohre. Åtal skall vara väckt senast den 8 april.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy