Annons

Annons

Annons

Nostalgi: 70-talet

Sluten psykvård för sexmördaren

Den 29-årige Kristianstadsbo som suttit åtalad, misstänkt för att ha strypt 61-åriga Clary Janson den 9 mars i år, dömdes på måndagen för mord av Västerås rådhusrätt.


VLT 1 september 1970.

Rätten beslöt - efter rekommendation av socialstyrelsen - att överföra 29-åringen till sluten psykiatrisk vård.


Chefsåklagare Alf Juhlin hävdade i sin slutplädering att 29-åringen skulle interneras. Han ansåg inte socialstyrelsens utlåtande vara tillräckligt väl underbyggt föratt sluten psykiatrisk vård skulle vara motiverat.

- Mannen är farlig för andras säkerhet, sa han. Hur skall läkarna kunna avgöra när han är frisk nog att släppas?


Så vitt jag förstår finns det bara ett sätt att avgöra detta - sup honom full och se hur han reagerar.

i mars 1969 mördat en 74-årig kvinna i sin hemstad och dömts till sluten psykiatrisk vård i juni samma år.

Annons

Redan några timmar efter försöksutskrivningen drack sig 29-åringen berusad och begick en nära nog identisk handling i Västerås. Ett mord som han hela tiden sagt att han inte har något minne av.

Annons

När 29-åringen kom till Hallstahammar måndagen den 9 mars, träffade han en kamrat som också vistats på Karsudden. De beslöt sig för att åka in till Västerås och gå på krogen.

De började på Stadshotellet med en grogg, men då de tyckte att det ännu var tidigt och för litet folk gick man till Stopet. Där drack duon åtskilligt med öl, innan de på nytt återvände till Stadshotellet. Så långt minns 29-åringen, även om hans minnesbilder är mycket suddiga. Men sedan kommer han inte ihåg så mycket.


– Jag tappar ofta minnet när jag dricker, sade han vid måndagens huvudförhandling. Det varierar hur mycket jag behöver få i mig. Ibland en trettiosjua och ibland två helflaskor.

Utredningen har visat att de båda männen så småningom blev bekanta med Clary Janson. De satte sig vid hennes bord och 29-åringen beställde in en helflaska sherry.

Hans kamrat blev efterhand full och bråkig och vid ett bråk med en vaktmästare drog han kniv. Han stötte kniven mot vaktmästarens sida, men denne klarade sig utan skador tack vare en anteckningsbok i fickan. 19-åringen greps av polisen, anhölls och återfördes till Karsudden.

Vad som egentligen sedan skedde är höljt i dunkel. Att 29-åringen följde den 61-åriga Clary Janson hem, står dock utom allt tvivel. Vad som utlöst mordet är också oklart.

Kristianstadsbon ströp kvinnan, dels med händerna, dels med en del klädesplagg. Han slet sönder klänningen och drog upp den tillsammans med ett nattlinne och en handduk – kring kvinnans hals och drog till.

Annons

Annons

Mordet föregicks av misshandel, där 29-åringen bland annat använt en sko som tillhygge. Sedan kvinnan förlorat medvetandet – eventuellt efter det att döden inträtt – hade mannen sexuellt umgänge med henne.

29-åringen stannade troligen kvar i lägenheten en stund efter mordet. Han tvättade händerna och eventuellt sov han en stund på golvet i matvrån. När han så småningom lämnade lägenheten hade han med sig en plastpåse med ett hundratal pappersark, där bland annat poesi var skrivet. Dessutom låg en mikrofon till Clary Jansons bandspelare i. Plastpåsen slängde han ifrån sig nära Bryggargården där den senare återfanns.

Mördaren har uppgett att han inte minns något förrän han vaknade på tisdagsmorgonen den 10 mars vandrande på en gata i Västerås. Sedan träffade han en del folk under dagen. Drack massor av sprit och uppsökte på kvällen polisen för att bli återförd till Karsudden. Han hade då inga pengar alls kvar av de 500 kronor han haft med sig från sjukhuset dagen före.


Mordet upptäcktes inte förrän den 15 mars. 29-åringen greps den 18, sedan han avslöjats av ett fingeravtryck på den sherryflaska han tagit med sig från Stadshotellet. Statens kriminaltekniska laboratorium meddelade att avtrycket fanns i deras register och sedan var det en rutinsak att hämta honom.

Vid slutpläderingen på måndagen hävdade chefsåklagare Alf Juhlin att full bevisning förelåg och att rubriceringen inte kunde bli annat än mord. Några förmildrande omständigheter förelåg inte.

Annons

– Att 29-åringen är i behov av vård är naturligtvis ingen tvekan om, menade chefsåklagaren. Men i vilken form? Internering eller sluten psykiatrisk vård?


– Jag anser att Socialstyrelsens utlåtande inte är tillräckligt underbyggt för att motivera sluten vård. Mannen kan utan tvekan anses som farlig och båda morden har begåtts när han varit höggradigt berusad. Det är situationer som tydligen utlöser våld.

Annons

– Hur ska läkarna med säkerhet kunna avgöra när mannen är frisk nog att släppas på försök igen? Så vitt jag förstår finns det bara ett sätt att avgöra detta. Sup honom full och se hur han reagerar. Jag yrkar på internering, maximal tid.

Försvaret hävdade att 29-åringen begått mordet under inflytande av själslig abnormitet så djup att den kan jämställas med sinnessjukdom. 29-åringen bör vårdas på sjukhus, alltså sluten psykiatrisk vård, avslutade advokat Ulf Nohre.


Rådhusrätten gick alltså på försvararens (Socialstyrelsens) linje och 29-åringen skall överföras till sluten psykiatrisk vård.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan