Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nostalgi - 70-talet

Kvinna knivdödad vid popkonsert

Adertonåriga Christina Svensson, Spinnfiskargatan 22 i Västerås, knivhöggs på lördagskvällen till döds på fritidsgården Bryggargården i Västerås.

Bryggargårdens källarvalv. Bilden är från invigningen av Cavern Club 1967 och har alltså ingenting med tidpunkten för mordet att göra, bilden används enbart för att visa hur det såg ut inne på Bryggis.

Bild: Vlt Arkiv

Annons


VLT 2 februari 1976.

Dramat utspelades inför flera ungdomar och när den popgrupp som gav konsert hade paus.

En 19-årig flicka från Västerås misstänks för gärningen. Hon övermannades av flera ungdomar omedelbart efter dådet. Flickan, som är anhållen, hade avvikit från ett psykiatriskt sjukhus.


Vid det korta förhör polisen höll med 19-åringen på söndagen kunde hon inte ge någon förklaring till varför hon huggit. Något motiv till dådet finns inte. De båda flickorna kände inte varann.

Annons

Annons

När flickan greps var hon kraftigt påverkad av sprit och hon har också sagt till polisen att hon druckit ur en liten flaska sprit samt öl. Någon berusning hade dock inte de ansvariga för Nutida musik märkt när 19-åringen under kvällen skrev in sig. Hon hade också hjälpt till i köket.


Christina Svensson satt tillsammans med några kamrater på golvet framför den plats där popgruppen framträdde. Dit fram kom också den 19-åriga flickan.

Enligt polisen uppträdde hon då berusat och föll omkull och välte samtidigt en högtalare. Hon hamnade bland Christina och hennes kamrater.

Plötsligt tog hon fram en kniv ur byxlinningen. Det var en ny Morakniv. Hon satte kniven mot halsen på en av pojkarna.

Han trodde till en början att 19-åringen skämtade. Ynglingen försökte också få henne att lämna ifrån sig kniven men utan resultat. I stället höll hon den bakom ryggen.

Men utan förvarning gjorde hon sedan ett utfall med kniven. Hon träffade Christina Svensson i hjärttrakten. Hennes skador blev allvarliga och hon avled vid framkomsten till Centrallasarettet.

En yngling tog tag i 19-åringens hand och fick henne att släppa kniven. Hon hölls sedan fast tills polisen kom.


Vid tillfället var det många ungdomar i lokalen – mellan 100 och 150 personer enligt de ansvariga för konserten. Nu blev många vittnen till händelsen och en stor del av publiken lämnade Bryggargården.

Annons

Polisen har inte funnit något motiv till knivdådet utan det tycks ha varit en slump att det var Christina Svensson som träffades av kniven. 19-åringen kan heller inte säga varför hon högg.

Det var tidigare i veckan som den nu anhållna avvek från det psykiatriska sjukhuset. Enligt polisen hade hon sagt till anhöriga att hon skulle ta sitt eget liv.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy