Annons

Annons

Annons

Hett med handgjort svenskt glas

Just nu bubblar det i den svenska glasbranschen. Samtidigt som många glasbruk tvingas stänga igen blomstrar produktionen på andra håll. Nu skapas framtidens glas i mindre och nischade hyttor.

Sara Lundkvist tog examen från Konstfack 2012 och vill utveckla nya glastraditioner.

Bild: Karl Gabor

Annons

De senaste 30 åren har den svenska glasbranschen präglats av stora strukturomvandlingar. Glasbruken stänger eller flyttar produktionen utomlands. Men trots det tror många att framtidsutsikterna för svenskt glas är goda. Det gäller framför allt de hyttor som har hittat en nisch i hantverket. Man ska se att en hand har varit med i framställningen av glasobjekten, det signalerar att det är en kvalitetsprodukt.

Skruf är ett av glasbruken som har vind i seglen just nu. En viktig anledning är att de tillverkar en mängd specialglas som de stora företagen och bruken inte klarar av att göra. Men det beror också på att Kent Elm, ägare och vd, även är insatt i produktionen. Han finns alltid på plats i verksamheten där han varvar kontorssysslor med att vara ute på golvet.

Annons

– Vi tillverkar allt glas i våra egna hyttor här i Sverige, och så vill jag att det alltid ska vara, säger han.

Annons

Likt de flesta glasproducenter konkurrerar det lilla glasbruket i Småland med det importerade glaset tillverkat i låglöneländer. Men just nu planerar Kent Elm, tillsammans med kollegor på andra glasbruk som tillverkar svenskt, att ta fram en ursprungsmärkning så att kunderna vet var glaset är producerat. Det är många som inte känner till att de flesta glastillverkare i dag importerar sitt glas, både bruks- och konstglas. Målet är att kunderna ska få kunskap om vad som skiljer ett svenskt glas från ett importerat. På så vis blir det enklare att göra medvetna val.

– Jag tror att det är många som gärna skulle vilja ha helsvenskt glas hemma

i skåpen men om man jämför med det importerade glaset blir vårt naturligtvis dyrare. I dag har vi fortfarande en ”slit och släng”-mentalitet som rimmar illa med miljötrenden, vilket många verkar omedvetna om. Det är något som vi måste ändra på och det bästa sättet är att arbeta med upplysning, säger Kent Elm.

Förr samlade man på bruksglas och porslin på ett annat sätt än vad man gör i dag. Men när glasobjekten kostar en spottstyver är det ingen mening med att sprida inköpen. Samlandet är dock en företeelse som Kent Elm ser är på väg tillbaka och därför är det viktigt att märka var glaset är tillverkat, eftersom det då kan få ett mervärde som man är beredd att betala för. Det kan på sikt innebära stora skillnader för den svenska glasproduktionen.

– För Skrufs del ser jag ljust på framtiden. Vi ska inom den närmaste tiden faktiskt tända en ny ugn så att vi kan öka produktionstakten, säger han.

Den småländska uppstickarhyttan Målerås är ett annat företag som tror starkt på svenskt glas. Basen i verksamheten är det gjutna glaset och kunden är

Annons

Annons

i första hand människor på resande fot. Deras främsta konkurrent är de företag som tillverkar framför allt bruksglas billigt i låglöneländer. Det är dessutom skickligt gjort. Ett otränat öga har svårt att se skillnaden mellan det och det handgjorda.

På Målerås har man därför valt att nischa sig genom att använda sig av ett starkt formspråk, och samtidigt specialisera sig på slipning, gravering, blästring och målning som ger ett unikt glas.

Men det finns fler vägar att gå om man vill arbeta med svenskt glas i dag. Sara Lundkvist tog, efter sammanlagt sju års studier, sin examen från Konstfack år 2012. Hon är en av de unga formgivarna som vill utveckla nya glastraditioner och hennes sköra, färgstarka glasskulpturer är en blandning av konstverk och dekorativa produkter.

– Det är tufft men just nu går det riktigt bra. För tillfället finns det inga designjobb eftersom glashyttorna lägger ned. Men jag tror också att det passar mig att arbeta mer konstnärligt, säger hon.

I nedläggningarnas spår föds också mängder av positiva saker. Glasformgivare går ihop och startar mindre hyttor som ger utrymme för experiment och leklust, Sara Lundkvist är knuten till en Värmlandsbaserad hytta. Det som fortfarande saknas är gallerier och skyltfönster. Det behövs fler kanaler där formgivarna kan visa upp sina alster och nå ut med sina produkter.

– Det känns nästan som om någon tryckt på pausknappen i väntan på att de nya tiderna ska komma. Men jag tror att det kommer födas något bra ur allt det som har hänt, säger Sara Lundkvist.

Ken Elm, vd för Skrufs Glasbruk.

Bild: Privat

Annons

Hett glas. För att lyckas i den svenska glasbranschen gör man klokt i att nischa sig inom hantverket.

Bild: Shutterstock

Annons

Glasformgivaren Gunnel Sahlin ställde nyligen ut en serie vaser på Konsthantverkarna i Stockholm.

Bild: Konsthantverkarna

De överdimensionerade kristallformationerna i skiftande färger ingår i Sara Lundkvist kollektion. Hennes glasobjekt kan man bland annat hitta i Gustavsbergs Konsthall.

Bild: Gustavsbergs Konsthall

Åsa Jungnelius ger i serien Make Up uttryck för sin fascination över hur vi människor försöker skapa vår identitet. Läppstift, nagellack, ringar och läppar målade med läppstift i olika färg är objekt som ingår i serien som är framtagen i samarbete med Orrefors Kosta Boda.

Bild: Jonas Lindström

Skålen Basket har formgivaren Anna Ehrner designat för Kosta Boda. Inspirationen kommer från konstnären Jackson Pollock som målade i ett enda drag med en pensel full av färg.

Bild: Jonas Lindström

Vasen Paradise Dubble Parrot av Ludvig Löfgren ingår i en kollektion med objekt som Målerås Glasbruk precis lanserats och som bland annat finns på NK Glas och Porslin.

Bild: Målerås Glasbruk

Formgivaren Matti Klenells glasvaser är inspirerade av de målade japanska dockorna som kallas för Kokeshi och som har sålts som souvenirer sedan 1700-talet.

Bild: Galleri Inger Molin

Ingegerd Råman tillhör en av Sveriges mest inflytelserika glasformgivare. Nyligen lanserades sex nya delar till hennes klassiska Bellmanserie där vaserna som går att stapla i varandra ingår.

Bild: Skrufs Glasbruk

Annons

Formgivaren Carina Seth Andersons generösa, runda flaskliknande vas tillverkas på Skrufs Glasbruk och säljs bland annat på Garbo Interiors i Stockholm.

Bild: Skrufs Glasbruk

För Svenskt Tenn har Carina Seth Andersson formgivit vaser med inspiration från de exotiska föremål som företagets grundare Estrid Ericsson tog med hem ifrån sina resor utomlands. De tillverkas av Skrufs Glasbruk.

Bild: Skrufs Glasbruk

Champagneglasen Kubik Electra som lanserades tidigare i år står formgivaren Mats Jonasson på Målerås Glasbruk bakom.

Bild: Målerås Glasbruk

Annons

Målerås Glasbruk har precis knutit glasformgivaren Ludvig Löfgren till sin verksamhet. Han har bland annat gjort en serie apor som blir till små individer tack vare olika ansiktsuttryck.

Bild: Målerås Glasbruj

Här hittar du svenskt glas

Blås Knåda,

www.blasknada.com

Cervera,

www.cervera.se

Gustavsbergs Konsthall, www.gustavsbergskonsthall.se

Konsthantverkarna,

www.konsthantverkarna.se

NK Glas och Porslin,

www.nk.se

Nordiska Galleriet,

www.nordiskagalleriet.se

Norrgavel,

www.norrgavel.se

Plan 1,

www.planett.se

Svenskt Tenn,

www.svenskttenn.se

Garbo Interiors,

www.garbointeriors.com

Design Online,

www.designonline.se


Helena Kaasik/TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan