Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nostalgi - 70-talet

Nattlig polisrazzia mot västeråsklubb

Polisrazzia gjordes mot Internationella klubben i Västerås tidigt på tisdagsmorgonen. Ett 20-tal personer togs med till polishuset. Fyra blev kvar.

21 februari 1979. Bevismaterial togs med från klubben efter razzian - här bär polisman Bertil Holmberg ut beslag från klubben till bussen där polisman Harry Svensson väntar.

Bild: Per G Norén / Vlt Arkiv

Annons


VLT 21 februari 1979.

Tre av dem är anhållna som misstänkta för grovt dobbleri och grov olovlig försäljning av alkoholdrycker. Den fjärde - en kvinna - misstänks för grov olovlig försäljning av alkoholdrycker.


Klockan 3 tog sig ett 30-tal polismän in på klubben på Torggatan. I lokalen fanns mellan 35 och 40 personer.

Allt gick lugnt och stilla till. Omkring femton gäster togs med till polisen för identitetskontroll och förhör. Samtliga fick senare lämna polishuset.

Två män - 36 och 39 år - som betecknas som föreståndare för klubben greps samtidigt som ett tiotal polismän gjorde husrannsakan i deras lägenheter.

De slog också till mot en tredje man i hans hem. Både den mannen - 38 år - och hans 32-åriga fästmö greps.

Annons

Ingen av de fyra har ännu hunnit höras mer ingående. Alla är fortfarande anhållna.

Annons


Polisen har haft klubben under uppsikt en längre tid. Man vet att kortspel med mycket höga insatser pågått i lokalerna. Enligt uppgift har spelare förlorat 100 000-tals kronor!


Inget spel

När polisen slog till på tisdagsmorgonen pågick dock ingen form av spel.

Klubben har en roulett med tillstånd att använda den på fredagar och lördagar. Den användes ej och inte heller spelade någon kort just då polisen kom.

I klubben fanns mängder av starksprit. Den har då och då fått tillfälliga tillstånd - t ex i samband med någon fest - av länsstyrelsen för att servera starksprit.

En del av de gäster som hörts av polisen har dock berättat att de fått sprit även vid andra tillfällen.

Klubben har tillstånd att servera öl och vin fram till klockan 01.00 - polisen slog till två timmar senare.


Gästerna fria

Ingen av gästerna är misstänkt för brott. Enligt uppgift har det varit lätt att bli medlem i klubben - i princip ha det bara varit att gå dit.

På tisdagsmorgonen fanns också några ickemedlemmar bland gästerna.

Vid husrannsakan på klubben och hos de fyra anhållna hittade polisen material som anses betydelsefullt i bevishänseende.


I beslag

Annons

Medlemsförteckning, bokföringsmaterial samt pengar - hur mycket vill dock förundersökningsledaren, distriktsåklagare Bo Ulfvensjö ännu inte avslöja - har tagits till polishuset.


Två av männen betecknas som föreståndare för klubben medan den tredje haft hand om speldelen. Den anhållna kvinnan har jobbat på klubben och är misstänkt för att ha serverat sprit.

Straffet för grov olovlig försäljning av alkohol är fängelse i högst två år. Samma straff gäller för grovt dobbleri.


Kersti Gners

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy