Annons

Annons

Annons

Annons

Nostalgi - 70-talet

Parkens gamla dansbana paradis för brädfolket

Moderna dansbanan blev arena för "intressant ungdomsfluga".

Bild: Per G Norén / Vlt Arkiv

Annons


VLT 7 oktober 1978.

Tolvårsgränsen för att få köpa rullbräda infördes efter en rapport från Katarina Danielsson, avdelningschef på konsumentverket. Hon gästade Västerås Folkets park på fredagen, där ett nykonstruerat system för rullbrädesramper presenterades.

Danielsson säger:


- Åldersgräns borde även finnas för cyklande småttingar!

Katarina Danielsson betonar att åldersgränsen för rullbrädorna hänger samman med barnens förmåga, eller bristande förmåga, att hantera redskap i trafiken.

Danielsson säger:

- En undersökning visar att det är först i 12-13-årsåldern som barnen har förmågan att manövrera ett redskap, även cykel, och samtidigt vara uppmärksam på omgivningen: t ex trafiken.

Annons

- Detta är främsta anledningen till tolvårsgränserna för rullbrädorna. Och samma åldersgräns borde finnas för cyklarna. Men nu är det, tyvärr, så att cykeln är invand i samhället och det vore svårt att införa sådant förbud.

Annons


Cykelförbud för 5-åringar

- Åtminstone borde barn under fem år förbjudas att vara ute och vingla på cykel i trafiken!

I och för sig, anser Katarina Danielsson, är det föräldrarnas sak att ta ansvaret för sina barn. Oavsett ålder.

Men för den skull bör inte samhället bidraga till att barnen utsätts för onödiga risker: t ex om de skulle få åka rullbräda hur som helst, och likadant med cyklingen.

Danielsson säger:

- Konsumentverket har ingen speciell uppfattning utom denna: vi vill inte att barnen gör sig illa!


Moderna dansbanan i Västerås Folkets park, byggnaden är utdömd och har troligen bara ett år kvar, får avsluta tillvaron som palats för rullbrädesåkande västeråsungdomar.

En imponerande anläggning har åstadkommits på dansbanan. På fredagen var det visning av det gemensamma projekt som folkparkerna, KF och SSAB (Svenskt stål AB) har jobbat fram.

När rullbrädesflugan bredde ut sig över landet, med rekordfart, ville både folkparkerna och kooperationen göra något.

Rolf Theorin, kulturchef och programchef vid Folkparkernas centralorganisation säger:

- För folkparkerna är det intressant om vi på detta sätt kan bereda ungdomarna möjlighet att utnyttja våra lokaler. Dessa står annars tomma under kanske hela vintern och under flera veckodagar.

- Dessutom får rullbrädesåkarna hålla till i en säker miljö.

Mot kommersialism

Sven Carlsson, chef för KF:s sport- och fritidsavdelning, säger:

Annons


- Och för oss gällde det att försöka motverka kommersialismen när det gäller rullbrädor, och öka säkerheten för dem som åker.

Annons

En rad mindre seriösa företag har sålt rullbrädor och struntat i både säkerheten och informationen.

- Samtidigt har vi självcensur. Vi säljer bara rullbrädor på de platser där det finns ordentliga banor. Det är viktigt.

Theorin igen:


- Även om detta är en ungdomsfluga, så är det en intressant fluga. Här är det storstadens ungdomskultur som växer fram. Då bör naturligtvis även folkparkerna ställa upp.

Det nykonstruerade systemet av rullbrädesramper, som byggs upp i Västeråsparken, kostar 30 000 kronor. Systemet består av fyra moduler, som tillsammans bildar en komplett skateboardanläggning.

Där finns två vändramper, en u-ramp och en kombinerad start- och vändramp. Bansystemet kan ställas på asfalterad yta utomhus eller också som här, inomhus.

Hittills har 25 folkparker sagt ja till rullbrädesåkning i någon form.

Under fredagsvisningen fanns ett tiotal friskt åkande västeråsgrabbar på plats. Totalt anses 25 åkare kunna vara igång samtidigt.


Vilket betyg får anläggningen?


Mats Welén och Christer Björnberg, båda 13 år:

- Här finns det mesta. Men vi saknar en s k bowl - en rund grej som är ungefär som en halv boll. Men visst: det här är toppen!


Gustav Svensson, 14:

- Golvet är för halt. Det känns ganska farligt. Men det positiva då är att om man ramlar, så åker man en bit på golvet och gör sig inte illa.

- Samtidigt är det svårt att få upp farten, om man försöker sparka igång sig . . .

Annons

Annons

Rullbrädorna har i alla fall gjort entré i västeråsparken. Som satsat ordentligt.

Gunnar Stridh, folkparkschefen i Västerås, säger:

- Enda problemet: vad gör vi om ett år, när dansbanan troligen måste rivas? Hoppas att kommunen har insett, vilken fin grej det här är, och att vi då får hjälp att ordna något nytt . . .

Bild: Per G Norén / Vlt Arkiv

7 oktober 1978. Moderna dansbanan i västeråsparken har nu intagits av rullbrädesåkarna. Här är det full fart på fyra ramper.

Bild: Per G Norén / Vlt Arkiv


Kalle Karlsson

Annons

Annons

Till toppen av sidan