Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nostalgi - 70-talet

USA-flugan skateboard kommer för att stanna?

Hur skulle du beskriva en skateboard för någon som inte sett en sådan?

Bild: Ulf Axelson / Vlt Arkiv

Annons


VLT 20 oktober 1976.

Skate-board. Bakom detta för oss ovana ord döljer sig en amerikansk sport- och lekfluga, som vi säkert får se och höra en hel del om.

Kanske inte i vinter, men till våren.


Vad är då skate-board? Jo det är något som liknar en stor rullskridsko. En platta med fyra gummihjul under. Åkaren ger den fart genom att stå med ena benet på plattan och sparka iväg med det andra.

Annons

Annons

När farten blivit tillräckligt hög står man med båda fötterna på plattan och åker. Farten kan bli tämligen hög, man kan ju åka i utförsbackar t ex.

Vissa möjligheter att bromsa har man genom att ställa brädan i mer eller mindre skarp vinkel mot färdriktningen skate-boarding - åkning - ställer stora krav på balansförmågan.

Eftersom bromsmöjligheterna är så små måste platsen väljas med största omsorg.

- I Sverige har den här sporten inte hunnit långt, säger Pär Ljungström som tillsammans med kompisen Anders Johansson torde vara de enda i Västerås som ägnar sig åt den.


I USA är det redan en etablerad sport.


Där har man en väldig försäljning av skate-board. Där finns också klubbar och särskilda banor på många håll. Här i Sverige har sporten så smått kommit igång i Göteborg. Det var genom en kamrat därifrån jag fick intresset.

Några råd till nybörjare: Välj övningsplats där det inte finns någon trafik! Sedan är det viktigt att skaffa huvudskydd och skydd för armbågar och knän. I början är vurporna många. Risken för skrubbsår är stor. Men sporten är rolig och har mer att ge än man i förståne kan tro.

Så här ser en skate-board ut från undersidan. Anders Johansson tv och Pär Ljungström håller i ett exemplar av åkbrädan. Cirka 200 kronor är priset.

Bild: Ulf Axelson / Vlt Arkiv

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy