Annons

Annons

Annons

Nostalgi: 50-talet

Lisbeth och Kajsa köper klappar 1954

Lisbeth kände igen sig direkt på VLT:s bild.

Två flickor som fångades av VLT:s fotograf 1954.

Bild: Allan Andersson / Vlt Arkiv

Annons


Så här skrev Per-Ola Holm om den här bilden i serien Ur arkivets gömmor:

På VLT-centralen visades år 1999 gamla arkivbilder från julfirandet i Västerås i mitten av 1900-talet. Det är säkert många västeråsare som känner igen sig på bilderna.

Flickan till vänster på den här bilden kände minsann igen sig fast det har hunnit passerat ett antal jular sedan den togs av dåvarande VLT-fotografen Allan Andersson.

Annons

Annons

Då hette hon Lisbeth Eriksson, och året var troligen 1954.

Lisbeth bodde i officershuset på Karlsgatan 4, där hon också är uppvuxen. I dag är Lisbeth gift sedan 35 år och heter Henriksson.

Flickan till höger på bilden heter Kajsa Hägglund från Spantgatan, och de båda flickorna var bästa vänner.

Bilden är tagen utanför Hellmans Musik och Pappershandel på Vasagatan. Affären låg där gamla Åhlénshuset nu står.

På 50-talet var Vasagatan betydligt smalare än vad den är i dag. Det var till och med en skaplig backe från Stora gatan och norrut.

- Vad vi hade i paketen har jag glömt, säger Lisbeth, och skrattar. Säkert var det billigt, för någon större veckopeng till julklappsinköp var det ingen som hade. Men alla gladdes åt innehållet, vad det än var, för egentligen var det storleken på paketet som betydde något.

Och visst är det söta flickor med vintermössa av fuskpäls eller äkta kanin.

I armvecket hänger 50-talets dokumentportfölj, som då kallades trunk eller bag. En rymlig och praktisk väska som kunde innehålla allt från Aseakontrakt till småskolans läsebok. Det var den verkliga allemansväskan.

- Jag hade inte en aning om att vi blev fotograferade i VLT och då är det extra roligt att se sig själv på bild efter så många år, säger Lisbeth.


Per-Ola Holm

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan