Annons

Annons

Annons

Annons

På lördag är Freda tillbaka

När Freda, med Uno Svenningsson som frontfigur, nu ger sig ut på turné igen är Västerås en av spelplatserna. ”Vi var där förra turnén också och det var ett mysigt ställe och en skön stämning”, säger gitarristen Arne Johansson.

Popgruppen Freda med Mats Johansson, Uno Svenningsson och Arne Johansson gör en ny turné. Till Västerås kommer de i morgon, lördag.

Bild: Scanpix

Annons

Efter ett mycket långt uppehåll, längre än någon av dem hade kunnat ana, är de nu samlade igen, musikerna i gruppen Freda.

– Jag och Uno Svenningsson har känt varandra sedan vi var sju, åtta år. Vi växte upp i Gnosjö, en liten ort i Småland, och började spela ihop i övre tonåren, berättar gitarristen Arne Johansson.

Första plattan släpptes 1984, men det var först två år senare som det verkliga genombrottet kom med singeln ”Vindarna”. En låt som publiken fortfarande förväntar sig att få höra under spelningar.

– Vi brukar alltid köra några av hitsen från 90-talet. Som ’Vindarna’, ’I en annan del av världen’ och ’Allt man kan önska sig’.

Från genombrottet fram till 1993, när de bestämde sig för att inte träffas på ett tag, var roliga år – men också slitsamt.

Annons

– Vi turnerade jättemycket, levde tätt ihop och jobbade i princip dygnet runt. Så efter den långa turnén 1993 var vi lite trötta på varandra.

Annons

Egentligen bestämde de aldrig att det skulle bli ett uppehåll.

– Nej, det var mer så att vi sa att vi hörs lite längre fram. Sedan gick tiden och när ett år hade gått blev det liksom inte av att ta kontakt igen.

Att Uno Svenningssons solokarriär tog fart bidrog också till att tiden gick.

Arne Johansson fortsatte att jobba med musik, flyttade till Jönköping och startade även ett kafé.

– Jag har en studio och har bland annat gjort musik till Göran Kropps filmer. Jag gör också musik till exempelvis dokumentärfilmer.

Bandets tredje medlem, Mats Johansson, bor också i Jönköping och jobbar till vardags på en skola.

Vardagen rullade på, tills Uno Svenningsson en dag hörde av sig.

– Det var om en av våra konserter som filmats på 1990-talet och som skulle ut på dvd. Vi tyckte båda att det var väldigt roligt att höras igen och kände att det borde vi ha gjort för länge sedan.

Samarbetet tog fart igen. 2010 gav de ut en ny platta och gav sig samtidigt ut på turné igen, tillsammans med Mats.

– Vi var i Västerås då också. Och som jag minns det var Intiman ett väldigt mysigt ställe med en liten scen och en skön, gemytlig stämning.

Och i morgon, lördag, kliver de upp på samma scen igen. Då har de precis kommit från fredagens spelning i Malmö.

– Det är väldigt kul att vara ute och spela igen och vi låter bättre än någonsin, säger Arne Johansson.

Annons

Gamla hits blandat med låtar från plattan ”Beväpna dig med tankar”, som släpptes i höstas utlovas under lördagskvällen.

Annons

– Jag hoppas verkligen att västeråsarna tar sig upp ur Melodifestivalsoffan och kommer och lyssnar.

Mer om Freda

De som följt Freda från starten minns kanske första albumet ”En människa”. Två år senare, 1986, kom deras stora genombrott med singeln ”Vindarna”. Sedan dess har de levererat en rad låtar, till exempel ”I en annan del av världen”och ”Allt man kan önska sig”. De hann även få två grammis innan de 1993 tog en paus. Men nu är de tillbaka igen.

I morgon kväll ställer de sig på Intimans scen på Sigurdsgatan i Västerås.

Förutom Uno Svenningsson ingår även gitarristen Arne Johansson och trummisen Mats Johansson i bandet. Under turnén har de också tre andra musiker med sig, Philip Ekström, gitarr och kör, Ove Andersson, bas och Jörgen Ingeström, keyboard. Spelningen börjar klockan 21.


Irene wallgren

irene.wallgren@vlt.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan