Annons

Annons

Annons

Västerås

Räddades till livet - åkte på miljonsmäll

En 80-årig iransk man kom till Västerås för att besöka sina barn. Här fick han hjärtstillestånd. Nu krävs han på nästan en miljon kronor för vården.

Han överklagade beslutet och förlorade. Nu ska han betala rättegångskostnaderna också.

Mannens försvarsadvokat Göran Landerdahl är kritisk efter domen:

– Hur ska Sverige kunna hävda att det är ett humant land efter detta? Inte ens i USA, som vi anser vara det sämsta av sjukvårdsländer, har man ett sådant system.

Den 80-årige mannen hade tecknat en reseförsäkring i Iran innan har reste. Det var villkoret för ett visum.

Historien började med att mannen ville besöka sina barn i Västerås, men under vistelsen fick han hjärtstillestånd.

Döden var nära. Han fördes till akuten på sjukhuset i Västerås. Läkarna räddade mannens liv och därefter hamnade mannen på intensivvårdsavdelningen för viktig eftervård. Nota: 860 324 kronor.

Annons

Problemet är att Sverige inte har sjukvårdsavtal med Iran. Landstingspersonalen var därför tvungna att få ett samtycke för vård från mannen. Men enligt domen är det inte helt bevisat att landstingspersonal talade om hur dyrt det skulle bli.

Annons

Senare kom ett chockartat besked för mannen: Det iranska försäkringsbolaget Alborz Insurance Co underkände försäkringen, eftersom det visade sig att mannen hade haft hjärtproblem tidigare.

Och där stod mannen och hans barn i Västerås med en jätteräkning, utan möjlighet att betala en så stor summa. Mannen är kvar i Sverige hos sina barn. Landstingets räkning hamnade hos inkasso och senare Kronofogden.

Mannen och hans barn ställde sitt hopp till rättsväsendet och bestred slutligen räkningen.

Rättsväsendets kvarnar mal långsamt. Hjärtinfarkten inträffade redan 2010. Först nu, fem år efteråt, avgjordes saken som tvistemål.

Mannen och hans barn förnekar att de skulle ha fått reda på kostnaden, varken under eller efter livräddningen. Det anser däremot landstinget. Landstinget medger däremot att mannen inte kunde ge sitt medgivande när han var medvetslös, men anser att han själv kunde ha sagt nej till eftervård efter hjärtinfarkten.

På tisdagen kom domen i Västmanlands tingsrätt. Mannen förlorade och måste betala allt, inte bara räkningen utan rättegångskostnader på 39 390 kronor samt landstingets kostnad för att ha skickat räkningen till inkasso.

Det är ännu inte klart om domen överklagas.

VLT har försökt att nå landstingsjuristen Åsa Ternström för en kommentar.

Annons

Problem att bli sjuk i "fel" land

Om du blir akut sjuk i ett annat land är det inte alls säkert att du får gratis sjukvård. Det gäller utländska gäster i Sverige, men också svenskar. Det är inte alls säkert att Försäkringskassan betalar.

Annons

EU-medborgare kan få ersättning för vård i andra EU-länder. Sverige har också olika typer av avtal med Norge, Island, Schweiz, Liechtenstein, Australien, Algeriet, Israel, Turkiet och delstaten Québec i Kanada.

Om du tillfälligt besöker andra länder är det vanligt att din hemförsäkring täcker kostnader. Kontrollera detta innan du åker. Det är också viktigt att se om sjukhuset där du hamnar har avtal med ditt försäkringsbolag.

Fakta: 1177/Försäkringskassan


Mats Adolfsson

mats.adolfsson@vlt.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan