Annons

Annons

Annons

Västerås

Elin blev årets vardagshjälte

16-åringen prisades för sitt mod när hon stoppade rånaren utanför Ica Grytan.

Elin Pira från blommor av hotelldirektör Maria Fjellström.

Bild: Kenneth Hudd

Annons

(Uppdaterad)

Inför storpublik på Fiskartorget fick 16-åriga Elin Pira på fredagskvällen ta emot priset som årets vardagshjälte i Västerås och en check på 20 000 kronor.

- Det var jättenervöst att stå där men väldigt kul, säger hon.

Det var i våras som Elin var på väg till skolan i bilen tillsammans med sin mamma. Då såg hon en man jagas ut från Ica Grytan av personalen med matkassar i händerna. Hon sa åt sin mamma att stanna bilen och satte efter mannen.

Annons

Annons

Efter att ha sprungit ikapp honom lyckades hon knuffa ner honom i ett dike efter att själv ha fått ta emot hot, knuffar och slag. Där fick hon hjälp av en annan man som höll fast rånaren till dess att polisen kom till platsen.

- Det känns bra när jag tänker tillbaka på det. Jag tycker att man ska rycka in när man ser något som är fel. Man behöver inte vara polis eller något sådant för att reagera, säger hon.

Priset ska belöna den person som gjort en hjältemodig insats för att göra Västerås till en tryggare, stoltare och vänligare stad att leva i.

Juryn består av Maria Fors, vd i Citysamverkan, Maria Fjellström, hotelldirektör på Clarion Collection Hotel Etage, Per-Olof Rask, ansvarig för Värna Västerås, Per Ågren, operativ chef vid polisen, Robert Selberg, kontorschef SEB, Anders Teljebäck, kommunstyrelsens ordförande och Thelma Kimsjö, tidningschef VLT.


Emelie Nilsson

emelie.nilsson@vlt.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan