Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Bandy

Exklusivt: Följ med hem till stjärnryssen

Senaste 25 åren har Rinat Shamsutov varit en av världens bästa bandyspelare. Men sällan ställt upp på intervjuer. Nu bryter TB Västerås nye stjärnryss tystnaden - och släpper in vlt.se i sitt hus på Hamre. Här berättar han bland annat om sin längtan efter derbyt mot exklubben VSK Bandy. - Vi kommer att slå dem, säger Shamsutov.

Sonen Roman, 10, frun Natalia Morgoul, dottern Nicole, 14, och Rinat Shamsutov själv.

Annons

Rinat Shamsutov betraktades som ett bandyunderbarn. Redan som 15-åring debuterade han för Rysslands högst rankade lag. Som 17-åring vann han högstaseriens skytteliga.

Sedan dess har Shamsutov varit en fixstjärna i de flesta lag han spelat i – både i Sverige och Ryssland.

Men den i dag 42-årige mittfältaren är långt ifrån färdig. I april skrev han på ett treårskontrakt för TB Västerås efter tio säsonger i ryska jätten Dynamo Moskva – där han så sent som gångna säsongen gjorde 17 mål och 14 assist på 26 matcher.

Hans eget svar på vilken nivå han håller i dag är luddigt.

 - Så länge jag kan lura försvarare och de går på mina finter, då har jag bra form. Den dag jag inte lyckas med det längre gör jag något annat.

Annons

Enligt uppgifter till VLT rankar flertalet spelare ur TB Västerås elitseriemotståndare fortfarande Shamsutov som en av seriens främsta.

Annons

Men Shamsutov är som sagt själv tvetydig.

 - Min målsättning för säsongen är att hålla mig frisk och spela så många matcher som möjligt. Jag ser mig själv främst som en framspelare.


Vad tror du om TB som lag kommande säsong?

 - Vi har börjat hitta spelet på träningarna. Jag lovar att vi kommer göra många mål.Vi kommer gå framåt mycket, men det gäller att vi sätter defensiven också. Det kommer garanterat bli rolig bandy att se på.


Hur långt kan ni gå - vad är målsättningen?

 - Vi ska gå så långt som möjligt, och jag tycker att slutspelet är ett realistiskt mål. Känslan är riktigt bra i truppen och man hör på spelarna att de vill gå långt. Det är många unga spelare och de har en rejäl fart. Lägger man en passning är det alltid någon som är redo att åka, och de försvinner med en väldig fart.

Shamsutov har alltid varit restriktiv medialt.

 - Jag gillar inte att prata om mig själv och mitt spel. Det får andra bedöma.

Vi sitter på verandan utanför hans familjs hus på Hamre. Skuggan är en svalkande omväxling mot eftermiddagssolen. Barnen, 10 och 14 år gamla, började skolan i dag och håller till på sina rum. Frun Natalia serverar fika.

Familjen Shamsutov flyttade in i villan i juni efter att ha bott tio år i Ryssland.


Största skillnaden på att bo i Moskva och Västerås?

 - Bilköerna. I Ryssland planerade man sina dagar långt i förväg. Ofta stod man still med bilen i en timme när man skulle skjutsa runt barnen.

Annons

Annons

Han var inte i kontakt med VSK inför flytten tillbaka till Västerås.

Så här sade han i en intervju till VLT efter att ha skrivit på för TB:

 - VSK var inte intressant. För några år sedan var jag intresserad av att spela i VSK och de var intresserade av mig. Men det blev aldrig av, jag vet inte riktigt varför.

Nu ser han fram emot att möta Grönvitt.

Första derbymatchen spelas 22 november med VSK som hemmalag. Andra spelas på klassiska annandagen.

 - De skulle bli vansinniga om de har svårt att göra mål på oss. Det är en hälsosam rivalitet mellan klubbarna och det är klart att man vill vinna över VSK. Vi kommer att slå dem, säger Rinat Shamsutov.

LÄS MER: Det här är ett utdrag ur en lång intervju som publiceras i fredagens pappersupplaga av VLT. Där snackar Shamsutov bland annat VSK-minnen, berättar om fritidssysselsättningen att organisera saker och att en av hans största passioner är farliga djur.

Fotnot: I en tidigare version stod det att första derbymatchen spelas på annandagen. Det stämmer inte. Första derbymatchen spelas 22 november med VSK som hemmalag. Andra derbymatchen spelas på annandagen.


William Holm

021-19 92 28
[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy